Zabrana pušenja u automobilima: Duvanski dim ima nepovoljan uticaj na zdravlje nepušača ANKETA/VIDEO

Izvor: B92, 18.Avg.2023, 19:54

Zabrana pušenja u automobilima: Duvanski dim ima nepovoljan uticaj na zdravlje nepušača ANKETA/VIDEO

Pušenje u automobilima je jedna od najopasnijih vrsta pasivnog pušenja i sa zdravstvenog i sa bezbednosnog aspekta.

Pored štetnog delovanja na ogranizam pušača, duvanski dim ima vrlo nepovoljan uticaj na zdravlje nepušača koji borave u zadimljenoj prostoriji. Istraživanja pokazuju da od posledica pasivnog pušenja u svetu godišnje umre milion ljudi.

Neke zemlje su u potpunosti zabranile pušenje u autombilima kao što su Italija, Litvanija, Letonija dok je 11 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zemalja EU zabranilo duvanski dim u prisustvu dece i starijih lica.

U Srbiji koja je evropski rekorder sa 49% pasivnih pušača, pušenje je zabranjeno u javnom prevozu i u taksi vozilima.

U Medicinskoj nauci postoji opšta saglasnost zasnovana na brojnim istaživanjima o štetnosti pušenja u zatvorenom prostoru.

"Izaziva ne samo rak pluća, nego i rak bešike, rak debelog creva i brojne druge maligne bolesti o kojima mnogi ne razmišljaju, rak grlića materice takođe može delom da se poveže sa štetnim dejstvom tih supstanci koje se udahnu kroz duvanski dim", izjavila je dr Biljana Kilibarda za TV Prva.

Za više o ovoj temi, pogledajte video-prilog u nastavku:

Kakav je vaš stav po pitanju zabrane pušenja u kolima?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Zakon o zabrani pušenja

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.