Usvojen zakon o zabrani pušenja na javnom mestu

Izvor: S media, 29.Dec.2009, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojen zakon o zabrani pušenja na javnom mestu

Vlada Srbije usvojila je danas Predlog zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, prema kojem se zabranjuje pušenje u zatvorenom radnom i javnom prostoru sa izuzecima, kao i zabrana pušenja u javnom prevozu.

Od zabrane pušenja izuzeti su ugostiteljski objekti za hranu i piće (do 80 metara kvadratnih mogu da se opredele da li je u celom lokalu zabranjeno ili dozvoljeno pušenje) >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << i ugostiteljski objekti za smeštaj (moteli, hoteli i hosteli).

Usvojen je i Predlog zakona o šumama kojim se uredjuje očuvanje, zaštita, planiranje, gajenje, korišćenje i raspolaganje šumama i šumskim zemljištem.

Cilj ovog zakona jeste da se obezbede uslovi za održivo gazdovanje šumama i šumskim zemljištem, kao dobrima od opšteg interesa, na način i u obimu kojim se trajno unapredjuje njihova proizvodna sposobnost, biološka raznovrsnost i unapredjuje njihov potencijal za ublažavanje klimatskih promena, kao i ekonomska, ekološka i socijalna funkcija šuma, a da se pri tom ne pričinjava šteta okolnim eko sistemima.



Usvojen rebalans budžeta za 2009.


Usvajanjem 15 zakona i devet kadrovskih odluka, poslanici parlamenta Srbije završili su sedmu sednicu jesenjeg zasedanja, koja je, ujedno, bila i poslednja u ovoj godini.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Djukić Dejanović poželela je poslanicima i gradjanima srećne novogodišnje i božićne praznike i ličnu i profesionalnu sreću, zahvalila poslanicima na izvanrednoj saradnji i izrazila uverenje da će efikasnost parlamenta u narednoj godini biti veća.

Jesenje zasedanje, koje je počelo prvog radnog dana u oktobru, prema Poslovniku o radu parlamenta, traje ne duže od 90 dana.

Poslanici su danas usvojili rebalans budžeta za 2009. godinu, kojim su predvidjeni rashodi od 719,8 milijardi dinara, a prihodi 614,9 milijardi dinara, dok deficit iznosi 104,8 milijarde dinara.

Skupština je usvojila i izmene i dopune Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, kojim se proširuje primena zakona i na slučajeve nasilja koji se ne dešavaju na samoj sportskoj priredbi i uvodi restriktivnija kaznena politika.

Usvojene su i izmene Krivičnog zakonika, kojim se propisuju mere bezbednosti zabrane prisustva odredjenim sportskim priredbama, Prema izmenama, učinilac krivičnog dela kojem je ta mera bezbednosti izrečena, dužan da se, pre početka održavanja odredjenih sportskih priredbi, javi u policijsku stanicu i da u njoj boravi za vreme održavanja sportske priredbe.

Poslanici su usvojili i Zakon o vanrednim situacijama kojim se uredjuje i osigurava bezbednost gradjana za slučaj vanrednog stanja i uspostavlja jedinstveni sistem zaštite i spasavanja u Srbiji, kao i Zakon o zaštiti od požara, koji će omogućiti viši nivo bezbednosti ljudi i materijalnih dobara, kao i uvodjenje novih tehničkih mera u zaštiti od požara.

Usvojene su i izmene Zakona o Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA), izmene Zakona o parničnom postupku, kao i Zakon o upravnim sporovima, kojima se ti propisi uskladjuju sa zakonima koji se odnose na novu organizaciju sudova i tužilaštva, a koji stupaju na snagu od 1. januara 2010. godine.

Skupština je usvojila i izmene i dopune Zakona o prekršajima, kojim se pooštravaju sankcije za prekršaje. Medju usvojenim su i Zakon o iizmenama i dopunama Zakona o Agenciji za privredne registre, kojim se upotpunjuje i precizira delogkrug i način rada te agencije zbog uvodjenja novih registara i evidancija i stvaraju uslovi za uvodjenje javnog servisa za brojne i raznovrsne korisnike usluga te agencije.

Usvojen je i Zakon o dopunama Zakona o prometu nepokretnosti, kojim se stvara pravni osnov za poseban način overavanja ugovora o prometu i vodjenje posebne evidencije o overavanju ugovora o prometu nepokretnosti, radi sprečavanja mogućnosti višestruke prodaje iste nepokretnosti i prevare savesnih kupaca.

Medju usvojenim zakonima je i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o računovodstvu i reviziji, kojim je predvidjeno dostavljanje finansijskih izveštaja Agenciji za privredne registre i formiranje Registra finansijskih izveštaja, čime se objedinjuje postupak prijema, registracije i njihove obrade.

Poslanici su potvrdili Sprozum izmedju Srbije i Slovenije o socijalnom osiguranju, kao i Sporazum vlada Srbije i Izraela o ukidanju viza za gradjane dve zemlje.

Usvojen je i Zakon o prestanku važenja Zakona o organizaciji i poslovanju privrednih jedinica ustanova za izvršenje krivičnih sankcija.

Skupština je izabrala 876 sudija na trogodišnji mandat u sudovima opšte i posebne nadležnosti, kao i 88 zamenika javnog tužioca, a za članove Saveta Republičke radiodifuzne agencije izabrani su li Gordanu Sušu i Božidara Zečevića, na predlog novinarskih udruženja.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.