Poslanici nesložni o zabrani pušenja

Izvor: Blic, 19.Okt.2010, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici nesložni o zabrani pušenja

Pojedini poslanici Skupštine Srbije smatraju da bi u zgradi parlamenta trebalo obezbediti prostoriju za pušače, iako Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu zabranjuje pušenje u državnim insititucijama, dok drugi navode da je da se zakon mora poštovati.

Poslanik G17 plus Željko Ivanji nije pušač ali je naveo i da bi apsolutno primenjivao zakon i da je pušač. Na pitanje da li bi podržao predlog nekih poslanika da se napravi prostor za pušenje, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Ivanji je novinarima u Skupštini Srbije rekao da nijedan kvadrat zgrade parlamenta ne zaslužuje da bude ugrožen duvanskim dimom.

Poslanica Srpske radikalne stranke Lidija Vukićević, koja je kako sama navodi "stravstveni pušač", rekla je da bi pušači trebalo da imaju svoje mesto u Skupštini koje će biti "kulturno, kao i u svim normalnim institucijama gde se poštuju pušači".

I poslanica Nove Srbije Aleksandra Janković smatra da bi trebalo da postoji prostor za pušače u Skupštini, ne samo za poslanike, gde bi oni mogli da se odaju tom "strašnom poroku".

"U parlamentu u Strazburu se puši, a mi hoćemo da budemo veći pop od popa. Onda kada pušač reši da prekine da puši, onda je to prava stvar. Ovako može da se pojavi inat, pa će biti nezgodno kada počnu da nas jure po nekim ćoškovima, ne daj Bože, po toaletu", rekla je Lidija Vukićević.

"Mnogi kažu da je u Srbiji ostalo samo pušenje, da je sve ostalo zabranjeno. Počeću da se pitam gde su ljudska prava pušača", navela je Jankovićeva.

Ona je kazala da je već videla neke poslanike koji puše ispred zgrade i da očekuje da će se uskoro i "na skelama pojaviti pušači" gde će pušiti na otvorenom prostoru sve dok se ne izađe u susret "ljudima koji ne mogu na silu da prekinu svoju zavisnost".

Šef poslaničke grupe Socijalistička partija Srbije-Jedinstvena Srbija Branko Ružić rekao je da je parlament doneo zakon i u obavezi je da ga poštuje, ali i naveo da u zakonu postoji mogućnost da se iznađe rešenje kako pušačima obezbediti prostor jer oni to mogu videti kao kršenje njihovih prava.

"Da li ćemo kao šefovi poslaničkih grupa imati problema sa poslanicima, to ćemo još videti", rekao je Ružić.

Poslanik PUPS-a Đuro Perić izjavio je da je dobro što je pušenje zabranjeno ali da u Skupštini ipak treba obezbediti prostoriju za pušenje. On je naveo da je među poslanicima PUPS-a samo jedan pušač.

Pušenje u obe zgrade Skupštine Srbije - na Trgu Nikole Pašića i u Ulici kralja Milana, uključujući i bife i restoran, ubuduće je zabranjeno, a šefovi poslaničkih grupa biće zaduženi da kontrolišu da li se poslanici pridržavaju zabrane.

Pušenje je zabranjeno u svim zatvorenim radnim i javnim prostorijama u Skupštini, odnosno u kancelarijama, svim salama za sednice i odbore, novinarskim sobama, hodnicima, holovima, liftovima i službenim automobilima.

To je propisano naredbom o sprovođenju Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu koju je potpisao sekretar parlamenta Veljko Odalović. Za kršenje zakona propisane su kazne od 5.000 za fizička lica i od 500.000 do milion dinara za pravna lica.

U zgradi skupštine na Trgu Nikole Pašića su istaknute nalepnice o zabrani pušenja, a iz bifea su ukonjene pepeljare. Bez obzira na zabranu i danas se moglo videti kako pojedinci puše u parlamentu.

Poslanici republičkog parlamenta nastavili su danas treću sednicu jesesenjeg zasedanja, na kojoj se nalazi 36 zakonskih predloga i drugih akata. Na dnevnom redu su i izmene i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti i plan razvoja zdravstvene zaštite Srbije.

Među predloženim zakonima treće sednice je i Predlog zakona o Prostornom planu Srbije od 2010. do 2020. godine.

Na dnevnom redu sednice, koju su poslanici započeli 14. oktobra, kada su samo utvrdili dnevni red, su i predlozi izmena zakona o hemikalijama, o biocidnim proizvodima, zaštiti od buke u životnoj sredini, o Fondu za razvoj Srbije, o turizmu, o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti.

Razmatraće se i izmene zakona o zaštiti prirode, o upravljanju otpadom, o strateškoj proceni utacaja na životnu sredinu i o upravljanju otpadom.
Pogledaj vesti o: Zakon o zabrani pušenja

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.