Novim zakonom do sredine bez duvanskog dima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Apr.2010, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novim zakonom do sredine bez duvanskog dima

NOVI SAD - Na zakon o zabrani pušenja na javnim mestima u Srbiji još uvek se čeka iako je trebalo da stupi na snagu prvog dana ove godine. Vlada Srbije, na zahtev ugostitelja, privremeno je bila odustala od predloga kojim je bila predviđena potpuna zabrana pušenja, a o predlogu zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dimu tek bi trebalo da raspravljaju republički poslanici.

Svaki treći građanin naše zemlje je pušač, a u Srbiji se na cigarete, dnevno potroši oko 7, 2 miliona evra. Očekuje se da će usvajanje predloga zakona o zaštiti stanovništva od duvanskog dima uticati na smanjenje broja onih koji sebe, ali i okolinu truju nikotinom.

"Sve su ovo izvanredni podsticaji da se na pušenje više ne gleda kao na društvenu pojavu koja je neminovnost, već na ono što zaista jeste – bolest zavisnosti. Na taj način, društvo pokazuje koliko je odgovorno prema zdravlju svojih građana", smatra Snežana Ukropina, specijalista socijalne medicine iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Prema predlogu zakona, pušenje neće biti dozvoljeno u vaspitno obrazovnim ustanovama i institucijama za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, kao ni u objektima namenjenim za sport i rekreaciju. Takođe, biće zabranjeno pušiti i na otvorenom prostoru koji pripada navedenim ustanovama.

Odredbe sadašnjeg predloga malo su blaže u odnosu na prethodni jer je i ugostiteljima ostavljen izbor. Oni koji imaju objekte manje od 80 metara kvadratnih moraće da se opredele da li će se u njima pušiti ili ne. Drugi, koji imaju veće kafiće i restorane moći će da podele prostor na pušačku i nepušačku zonu, a ukoliko to nije moguće učiniti ravnomerno, prostor za nepušače mora biti veći i odmah pri ulazu u objekat.

U organima državne uprave i lokalne samouprave, u objektima gde se proizvode lekovi i hrana, u ustanovama zdravstvene zaštite, kulture, sporta, smeštaja i prometa životnih namirnica, kao i objektima društvene ishrane, poslodavac čak neće moći da odredi posebnu prostoriju za pušenje pa će to biti prostor bez duvanskog dima.

"Radna sredina bi trebalo da bude potpuno bez duvanskog dima zato što svako od nas zaslužuje čist vazduh koji udiše", kaže Aleksandra Jovanović Galović, načelnik Uprave za zaštitu životne sredine u Novom Sadu.

Sličnog je mišljenja i gradonačelnik Novog Sada, Igor Pavličić.

"Pošto sada svi možemo da putujemo, nadam se da će naši sugrađani imati priliku da vide kako je to regulisano u svetu. Na aerodromima, u restoranima i kafićima, svuda u insotranstvu i da ćemo tako nešto da primenimo i ovde“ kaže Pavličić.

Ukoliko pozitivni primeri ne budu imali mnogo uticaja, hoće predviđene kazne koje mogu iznositi od pet hiljada dinara za fizička, do milion dinara za pravna lica.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.