Ne znače ni otvoreni prozori:Zabrana pušenja za volanom?

Izvor: B92, 24.Nov.2018, 11:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ne znače ni otvoreni prozori":Zabrana pušenja za volanom?

Pušenje za volanom u Srbiji nije ništa čudno, a nije ni kažnjivo. Ali, ako biste to isto radili, na primer u Italiji, bili biste kažnjeni sa 2,500 evra.

Neka istraživanja pokazala su da je pušenje u automobilu slično kucanju sms poruka i da vozači rizikuju da izazovu saobraćajne nesreće.

Da li osim pušenja treba zabraniti još neke radnje koje nas ometaju u vožnji? Hoćemo li posle višegodišnje inicijative konačno dobiti Zakon koji će to zabraniti? >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Još 2009. godine smo sa kolegama imali smo ideju da predložimo zabranu pušenja od strane upravljača vozila. Sa aspekra bezbednosti - sve što vam odvlači pažnju od upravljanja je izuzetno štetno, morate upaliti cigarate, morate gledati gde je stavljate, pa vam padne pepeo i vi mahinalno reagujete. Sve te radnje su opasne po to da nastane saobraćajna nezgoda. A niko vam nikad neće reći da je nezgoda nastala zbog konzumiranja cigareta", rekao je za Prvu televiziju profesor saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić.

Doktorka Ika Pešić, pulmolog, slaže se da treba pokrenuti inicijativu za takav zakon.

"Studije su potvrdile da je 27 puta veće zagađenje u tom malom prostoru nego u domaćinstvu gde se puši. Mada ja nisam ni za jedno ni za drugo. U kolima, u malom prostoru su naročito ugrožena deca i trudnice i saputnici koji ne puše. Ni otvoreni prozori ništa ne znače. Skrenula bih pažnju i na "treći dim", to je kada se dim apsorbuje u onaj mebl u automobilu i deci padaju igračke ili nešto što grickaju pa onda unose u usta", objasnila je doktorka.

Opširnije u video-prilogu:

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.