Ne poštuje se zabrana pušenja

Izvor: B92, 01.Okt.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne poštuje se zabrana pušenja

Beograd -- Odbor Skupštine Srbije za zaštitu životne sredine uputiće inicijativu sa zahtevom za striktnu primenu Zakona o zabrani pušenja u parlamentu.

Takva inicijativa, koja će sadržati i postavljanje tabli u zgradi parlamenta koje će ukazivati na zabranu pušenja, biće upućena predsednici Skupštine Slavici Đukić-Dejanović i Administrativnom odboru.

Predsednik Odbora Čedomir Jovanović rekao je da je nedopustivo da parlament, kao najvažnija zakonodavna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << institucija u zemlji, krši zakon koji je sama donela, i to u svim njegovim odredbama.

"Zakon o zabrani pušenja, koji je usvojen 2005. godine, konstatno se krši u Skupštini, i to nije normalno", rekao je Jovanović.

On je dodao da bi trebalo postaviti velike table na kojima bi pisalo da je pušenje zabranjeno umesto nalepnica sa precrtanom cigaretom koje sada postoje na pojedinim mestima u zgradi parlamenta.

On je podsetio da je "i u Turskoj usvojen zakon o zabrani pušenja, da su Turci dobili 'popust' od šest meseci da se priviknu na tu činjenicu i da je od 1. juna zabranjeno pušenje u restoranima, na javnim mestima, u ustanovama".

"U našoj poslaničkoj grupi, a skoro cela je pušačka, odredili smo jednu sobu na petom spratu, bez televizora i kompjutera, gde pušači mogu da zadovolje svoje potrebe, i to se poštuje", rekao je Jovanović.

On je dodao da se čak i dugogodišnji pušači, kao što su Zoran Ostojić, Nenad Milić i Nataša Mićić, pridržavaju dogovora.

"Ostojić puši od svoje 11. godine, Milić je bio u policiji 15 godina i ne moram da vam kažem koliko puši, ne gasi cigaretu, kao ni Nataša Mićić. Vesna Pešić je prestala da puši", naveo je Jovanović u prilog svojoj tezi da je moguće da se pušačima odredi posebna prostorija u kojoj mogu da uživaju u cigaretama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.