Zloupotrebe i mobing

Izvor: Politika, 06.Dec.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zloupotrebe i mobing

Opštinsko tužilaštvo u Leskovcu pokrenulo istražni postupak protiv Danijele Zejak, direktorke Specijalne škole

Leskovac – Za Danijelu Zejak, direktorku Specijalne škole „11. oktobar” u Leskovcu, u kojoj se školuju deca sa posebnim potrebama sa područja Jablaničkog okruga, neki kažu da više vremena provodi u sudu, nego na radnom mestu. Po svoj prilici, Zejakova će tek imati >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << posla sa pravosudnim organima, jer je Opštinsko tužilaštvo u ovom gradu pokrenulo istražni postupak protiv nje zbog sumnje da je počinila pet krivičnih dela zloupotrebe, kao i zbog podstrekavanja na falsifikovanje službene isprave. U Opštinskom sudu se, inače, već vodi postupak protiv nje zbog zloupotrebe službenog položaja.

Osim protiv Danijele Zejak, policija je podnela krivičnu prijavu i protiv njenih saradnica Nevene S., radnice obezbeđenja, i Gordane I., profesorke razredne nastave.

U prijavi se, pored ostalog, navodi da je Zejakova novcem od zakupa poslovnih prostorija škole plaćala privatne račune.

Istražni organi će tek utvrditi i šta se događalo sa stanom u Ulici Ivana Kosančića u Leskovcu koji je u državnoj svojini, a dat je na korišćenje školi. Zejakova je bez ovlašćenja Direkcije za imovinu Srbije pomenuti stan od oko stotinu kvadrata izdala na korišćenje Mirjani Milović, službenici Opštinskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju, koja se već dva meseca nalazi u istražnom zatvoru zbog toga što je prisvojila novac od uplate za stanove. Nakon što je Milovićeva uhapšena, Zejakova je 15. septembra sačinila ugovor o zakupu koji je datirala na 21. jul i naložila ovlašćenoj radnici da ga zavede u delovodniku pod tim datumom.

Jedna od krivičnih prijava tereti je da je novcem donatora, umesto da plati ekskurziju za učenike, preko Izviđačkog odbora iz Prokuplja plaćala sebi i svojim prijateljima letovanje.

Direktorki se na dušu stavlja i da je uvećavala plate zaposlenih, kako bi mogli da podignu kredit kod banaka, a jedan od otpuštenih radnika – Zoran Savić, profesor praktične nastave, optužio ju je da je podigao kredit za nju, jer ona nije bila kreditno sposobna. Zejakova je, prema navodima u krivičnoj prijavi, profesorki Gordani I. izdala potvrdu da je stalno zaposlena, kako bi mogla da dobije kredit, iako je ona primljena na određeno vreme.

Ovih dana, oglasili su se bivši i sadašnji saradnici Specijalne škole, a više njih je navelo da ih je Danijela Zejak šikanirala. Tako je Živorad Stanković naveo da ga je direktorka sa funkcije sekretara škole premestila na radno mesto magacionera a zatim mu je uručila i otkaz. Stanković tvrdi da je bez posla ostao jer nije hteo da potpisuje naloge o preuzetoj i isporučenoj robi, jer tu robu – nije ni video.

Na zboru zaposlenih, a i na potonjoj konferenciji za novinare, Zejakova je ustvrdila da je nepravedno okrivljena, da već osam godina obavlja korektno svoj posao rukovodioca. Što se tiče mobinga, Danijela Zejak kaže da njega zaista ima u Specijalnoj školi, ali ne prema radnicima, već prema njoj, jer je izložena stalnoj psihičkoj torturi.

Milan Momčilović

[objavljeno: 6/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.