Žene za isti rad zarađuju manje od muškaraca

Izvor: RTS, 06.Mar.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žene za isti rad zarađuju manje od muškaraca

Sindikati zahtevaju pravo na dostojan rad i pristojan život žena u Srbiji. U najtežem položaju nezaposlene žene starije od 50 godina. Zaposlene trpe seksualno uznemiravanje, zlostavljanje i mobing, upozoravaju sindikati.

Sekcije žena vodećih sindikata Srbije zatražile su danas povodom 8. marta, Dana žena, od nadležnih državnih institucija da učine sve kako bi se poštovala formula 8+8+8 koja ženama >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << treba da obezbedi "dostojan rad i pristojan život".

Aktivistkinje Saveza samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenog granskog sindikata Nezavisnost podsetile su na skupu na beogradskom Trgu Republike da formula, za koju su žene organizovano počele da se bore pre više od sto godina, podrazumeva pravo na osmočasovno radno vreme, redovnu platu, legalan rad, plaćen prekovremeni rad, godišnji odmor i bolovanje.

Predsednica sekcije žena Saveza samostalnih sindikata Mira Dimitrijević upozorila je da su danas u Srbiji u najtežem položaju žene starije od 50 godina koje su ostale bez posla, a imaju više od 20 godina radnog staža.

Dimitrijevićeva je zbog toga pozvala nadležne da učine sve da bi se rešio problem ne samo tih, već i svih dugih zaposlenih žena.

"Poručujemo svima onima koji odlučuju da poštuju formulu koja omogućava dostojan rad i pristojan život, odnosno 8 plus 8 plus 8 to jest osam sati plaćenog rada, osam sati slobodnog vremena i osam sati odmora", rekla je Dimitrijevićeva.

Dimitrijevićeva je navela da je položaj žena najgori u tekstilnoj i kožnoj industriji i u proizvodnji obuće.

"Samo u "Jumku", pre tranzicije, radilo je 13.000 ljudi, od toga 80 odsto žena a danas ih je samo 1.700. U "Koštani" koja više ne radi, od 3.500 zaposlenih bilo 75 odsto žena", rekla je Dimitrijevićeva.

Predsednica sekcije žena Ujedinjenog granskog sindikata Nezavisnost Dobrila Iličić podsetila je da su u Srbiji žene izložene diskirminaciji da su njihove plate 16 odsto niže od onih koju muškarci dobijaju za isti posao.

Prema njenim rečima, žene u Srbiji se suočavaju i sa mobingom, seksualnim uznemiravanjem i zlostavljanjem.

"Prisiljene su sve to da trpe samo da bi obezbedile osnovna sredstava za život", rekla je Iličićeva i dodala da su po tom pitanju najugroženije žene koje rade na crno.
Pogledaj vesti o: Formula 1

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.