Izvor: RTS, 10.Jun.2021, 15:40

Studentkinja novosadskog DIF-a tvrdi da trpi mobing, uprava fakulteta to negira

Olga Cogo, studentkinja iz Novog Sada, žali se kako poslednjih godinu dana trpi torturu, uvrede i pretnje od profesora plivanja na Fakultetu sporta i fizičkog obrazovanja u Novom Sadu. Mobing je, kako kaže, prijavila fakultetu, ali je umesto odgovora dobila disciplinsku kaznu. Predmetni profesor i Fakultet negiraju sve optužbe i kažu da imaju dokumentaciju koja demantuje njene tvrdnje.
Olga Cogo kaže da je problem nastao kada je polagala ispit >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << iz plivanja, poslednji koji joj ostao do diplome osnovnih studija.

"Izašla sam, položila sam praktičnu i teoriju, na sajtu Fakulteta kao konačan rezultat je stajalo da sam pala", navodi Olga Cogo, studentkinja DIF-a.
Zbog toga se, kaže, uputila na konsultacije kod profesora, zahtevajući objašnjenje.
"Da bi mi nakon toga rekao da ja moram da dobijem desetku, da bih uopšte položila njegov predmet, izašla sam sledeći rok, ponovo polagala, isto sam dobila ocenu osam, opet sam pala i tako narednih osam rokova. Nastavila sam da tražim i dalje komisiju, da bi na kraju problem bio rešen tako što su me sklonili na godinu dana sa fakulteta", objašnjava Olga Cogo.
Fakultet je Olgi izrekao disciplinsku kaznu, zbog koje je izgubila status redovnog studenta, međutim, u martu mesecu, u prisustvu advokata, žalba na ovo rešenje je usvojena, i omogućeno joj je polaganje ispita.
"U međuvremenu, s obzirom da sam imala pravo da izađem na ispit, platila sam u službi ispit, došla sam u aprilu, profesor mi je držao vrata fakulteta, ne da me nije pustio da izađem na ispit, nego me nije pustio da uđem na fakultet", objašnjava Olga Cogo.
Profesor plivanja kaže da je čitava priča lažno predstavljena i da je zbog Olginih tvrdnji u medijima, dobio veliki broj pretnji i uvreda.
"Formirana je komisija za studentkinju Olgu Cogo. Prvi put se susrećem sa ovakvim optužbama i sa ovakvim načinom ophođenja prema meni u javnosti, i želim da kažem da sve što sam sada rekao, ima dokumentaciju, znači na fakultetu postoji zvanična dokumentacija, koja demantuje sve što je pomenuta spominjala. Ono što sam uradio i kako sam uradio, uradio sam po svim pravilima i svim protokolima", navodi Goran Dimitrić, profesor plivanja.
Istog je stava i uprava Fakulteta.
"Disciplinski postupak je pokrenut protiv studenta zbog vređanja rukovodstva fakulteta, sprovođenja nastave i ostalih stvari. Taj disciplinski postupak nikakve veze nema sa polaganjem ispita, odnosno ne jednog ispita, nego Olga po kurikulumu, ima dva ispita do kraja svojih studija", navodi Borislav Obradović, prodekan za nastavu.
A za polaganje ovih ispita, ona nije sakupila dovoljan broj bodova, kaže studentski predstavnik Fakulteta.
"Koleginica i uz te dve ocene koje nose određen broj bodova, nije stekla ukupno 51 bod, zašto, zato što nije bila redovna na nastavi, niti praktičnoj, niti teoretskoj, i zato što na praktičnom delu ispita nije dobila dovoljan broj bodova, odnosno nije druge elemente položila kako bi na taj način prikupila dovoljan broj bodova i stekla ukupno 51 bod", objašnjava Bojan Rašković, predsednik studentskog parlamenta Univerziteta u Novom Sadu.
I dok Olga tvrdi da do danas nije dobila odgovor na pitanje kako da položi ovaj ispit, te da će na polaganje morati u pratnji advokata, sa Fakulteta kažu da je sistem bodovanja jednak za sve, i da od njega neće odustati pod pritiskom studentkinje.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ponovo burno na DIF-u: Optužba za mobing i disciplinska prijava protiv studentkinje

Izvor: Radio 021, 11.Jun.2021, 10:54

Na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu odnedavno isplivavaju i brojni problemi, a jedan od njih je i sukob studentkinje i uprave zbog ocene ili mobinga.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.