Izvor: B92, 02.Sep.2010, 01:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šefu garantovana kazna

Beograd -- Za svaku nervozu na poslu kriv je šef. Ovo je, istina, pojednostavljeno tumačenje Zakona o sprečavanju zlostavljanja na radu, čija primena počinje u subotu.

Novim propisom je pojačana odgovornost poslodavaca, bez obzira na to da li je šef zlostavljač, posmatrač ili ne primećuje lošu klimu među radnicima.

Iako nije precizirano šta je zapravo mobing, od šefova se očekuje da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tu pojavu jasno prepoznaju, kao i da zaštite radnike od zlostavljanja, ali i da prijave svakoga za koga sumnjaju da se ponaša nedolično.

U suprotnom, za "neosetljivost" mogu da budu kažnjeni i sa 800.000 dinara.

Ministar za rad i socijalna pitanja Rasim Ljajić u sredu je potpisao Pravilnik o ponašanju poslodavaca i zaposlenih u vezi sa prevencijom i zaštitom od zlostavljanja na radu.

"Cilj Pravilnika jeste da zaposlene upozna s pravima, obavezama i mogućnostima za zaštitu integriteta na radnom mestu”, rekla je Snežana Lakićević, državni sekretar u tom ministarstvu.

I dok u Uniji poslodavaca ovaj propis ocenjuju potpuno nepotrebnim, jer se sličan može naći u još samo četiri evropske zemlje, u Ministarstvu rada i socijalne politike i Agenciji za mirno rešavanje radnih sporova kažu da je on neophodan.

"Do sada su radni sporovi trajali u proseku po četiri godine, uprkos zakonskoj obavezi da se okončaju za šest meseci, a 90.000 izvršenja starije je od dve godine! Zbog neprimereno dugih suđenja ovakva situacija nas vodi direktno u Strazbur”, ocenjuje Olga Kićanović iz Republičke agencija za mirno rešavanje radnih sporova

Dodaje da je mobing "skup medicinsko-socijalno-ekonomski fenomen". - Žrtva gubi zdravlje (u momentu prijave skoro sve žrtve su na bolovanju), a gubi i poslodavac jer mu je radnik neproduktivan.

U "Folksvagenu" su izračunali da je godišnja šteta od mobiranog radnika između 25.000 i 50.000 evra.

Gubitnik je, na kraju, i država.

Poslodavci, međutim, smatraju da će zakon doneti više štete nego koristi. Jer, sve se svodi na subjektivna tumačenja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.