Pokušala da napravi sindikat u “Juri”, pa joj nije produžen ugovor

Izvor: JužneVesti.com, 07.Maj.2018, 13:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokušala da napravi sindikat u “Juri”, pa joj nije produžen ugovor

Bivša predsednica Inicijativnog odbora za osnivanje sindikata „Sloge“ u fabrici Jura u Nišu Ružica Stamenković kaže da je istog dana kad su joj javili da je Ministarstvo rada registrovalo sindikat, kompanija odlučila da joj ne produži ugovor. Zbog mobinga i seksualnog uznemiravanja tužila je jednog od lidera u fabrici.

Kako piše Danas, Stamenkovićeva navodi da joj je 28. juna 2016. godine javljeno da je Ministarstvo uradilo rešenje i da >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << će stići poštom. Ali, kako kaže, rešenje o otkazu bilo je brže.

Dobila sam ga istog tog dana i u njemu je bilo navedeno da mi dva dana kasnije, ističe jednogodišnji ugovor o radu koji neće biti produžen - rekla je Stamenković.

Zato što je propustila zakonski rok i nije imala novca, kaže da nije tužila Juru. Navodi i da je bila na bolovanju kad je dobila otkaz, zbog mobinga. Zato je nešto kasnije “presavila tabak” i podnela tužbu.

Nešto ranije, pred Osnovnim sudom u Nišu, pokrenula sam postupak zbog mobinga, koji je nada mnom, kao i nad drugim radnicama, sprovodio jedan od lidera u toj kompaniji, inače naš čovek. Ono što sam ja preživela, od vređanja do seksualnog uznemiravanja, ne bih poželela nikom - kaže Stamenković za Danas.

Dodaje i da za svoje tvrdnje o zlostavljanju ima 3 svedokinje. Odnosno, imala je. Jedna bivša radnica Jure potvrdila je njenu priču, druga nije mogla da dođe na suđenje zbog obaveza u novoj firmi, a treća je promenila iskaz u korist optuženog “lidera”, kada joj je u Juri produžen ugovor.

Pojedini lideri su za zaposlenje tražili da se sa njima „izađe u grad“ i „na večeru“. Ili se za to tražio mito, nezvanično se govorilo o 800 evra po radnom mestu. Nepristojno su nas dodirivali. Lider koga sam tužila je jednoj koleginici pred nama grickalicom sekao nokte jer je smatrao da su predugački za rad - tvrdi Stamenković.

Objašnjava da su mnoge radnice dobile otkaz koje nisu pristale na ovakvo “ponašanje”. Potvrđuje, kako piše Danas, i famoznu priču da su se u Juri nosile pelene da ne bi “gubili vreme” odlaskom u toalet.

Apelacioni sud u Nišu vratio je slučaj na ponovno suđenje i postupak je u toku.

Danas piše da nisu uspeli da stupe u kontakt sa rukovodstvom Jure, ali i da Ministarstvo ćuti.

Rečeno nam je da pitanja „možemo poslati poštom“ ili „na mejl korporacije u Srbiji“. Međutim, sa svih mejlova pitanja su se vratila. Danas je pitanja prosledio i poštom na zvaničnu adresu niške Jure. Takođe, još uvek nismo dobili odgovore Ministarstva rada na pitanja koja su poslata prošlog četvrtka - piše Danas.

Poverenik Sindikata „Sloga“ za Niš Bratislav Ilić tvrdi da je Ružica Stamenković samo jedna od 3 predsednice inicijativnog odbora koje su dobile otkaz samo dan ili dva pred dobijanje rešenja o registraciji sindikalne organizacije u niškoj Juri.

Ilić zaključuje da je u sva tri neuspela pokušaja osnivanja podružnice „Sloge“ u toj fabrici "izgledalo kao da joj je neko iz Ministarstva javljao imena tih radnica“.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.