Saveti za dobru zimnicu

Izvor: Mondo, 26.Sep.2012, 12:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saveti za dobru zimnicu

Mnoge domaćice u ovo doba godine peku paprike, kuvaju paradajz, spremaju turšiju... Evo nekoliko korisnih saveta s tim u vezi.

Konzervirajte samo najkvalitetnije voće i povrće. Voće ili povrće kuvajte u emajliranom, vatrostalnom i aluminijskom posuđu.

Tegle neka budu neoštećene i u besprekornom higijenskom stanju, a najbolje je koristiti sasvim nove: dobro ih operite, ocedite na čistom ubrusu i neposredno pred punjenje pasterizujte. Sterilizujte i ostali pribor >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << i posuđe i ostavite da se osuši bez brisanja.

Kako biste sprečili pucanje tegli pri punjenju vrućim sadržajem, pod njih stavite vlažnu krpu. Tegle je najbolje zatvoriti vakuumskim zatvaračem. Poklopce i čepove, kao i ivice tegli i flaša pre punjenja prebrišite alkoholom ili sirćetom.

Postoji mišljenje da ajvar pre zatvaranja tegli treba kratko zapeći da bi se napravila korica i da bi tako ostao duže svež, ili da se na vrh dolije ulje da bi se sprečio prodor vazduha.

To su stari bakini trikovi, ali bake nisu imale moderne tegle sa zatvračima koji dihtuju, nego su sve pokrivale gazom i celofanom.

Dakle, ne morate stavljati ulje, ali tegle treba okrenuti naopako i vratiti u uspravan položaj kako bi se vazduh sa vrha spustio na dno.

Tegle sa zimnicom čuvajte na suvom, prozračnom i tamnom mestu. Ako se ipak pojave znaci kvarenja, zimnicu, ukoliko je to još moguće, prokuvajte i naknadno sterilišite, ili pokušajte da spasite prebacivanjem sadržaja u drugu teglu.

Aromatično sirće (RECEPTI)

Osim povrća, možete ukiseliti, odnosno zaliti sirćetom (obično vinskim), razno voće kao što su dinje, višnje, šljive, kruške....

Evo dva "Alo" recepta za ekstraaromatično sirće:

U litar razblaženog sirćeta stavite četiri klinčića, dva lovorova lista, malo majčine dušice, majorana, muškatnog oraščića, koricu cimeta, 12 zrna bibera i 15 grama soli.

Sve to prokuvajte i ostavite da stoji dva sata, a onda procedite.

Odgovara za sve vrste povrća.

Za kiselo-slatku varijantu na 2/3 sirćeta i 1/3 vode dodajte dve kašike šećera, četiri klinčića, dva lovorova lista, malo majčine dušice, majorana, muškatni oraščić, koricu cimeta, 12 zrna bibara i 15 grama soli.

(MONDO)
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Male tajne dobre zimnice

Izvor: BanjalukaLive.com, 26.Sep.2012

Iako se danas svježe i konzervisano voće i povrće može naći u prodavnicama tokom cijele godine, priprema zimnice je još uvijek duboko ukorijenjen običaj u našim krajevima. Gotovo da nema domaćice koja u ovo doba ne peče paprike i ne kuva paradajzm, na opštu radost ukućana koji će na zimu...

Nastavak na BanjalukaLive.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.