Roditelji srećniji od onih bez dece

Izvor: B92, 21.Maj.2012, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roditelji srećniji od onih bez dece

Roditelji su srećniji od parova koji nemaju decu i misle da im je život svrsishodniji, pokazalo je novo istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Britanskoj Kolumbiji.

Istraživači su pregledali tri studije u kojima su učestvovali ispitanici iz Kanade i Amerike, tražeći dokaze koji podržavaju hipotezu „da je roditeljstvo povezano sa srećom i ispunjenošću".

Ispostavilo se da su roditelji u svim studijama izrazili veće zadovoljstvo životom i češće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mislili o smislu života, nego ispitanici koji nisu imali decu.

Oni su takođe bili bolje raspoloženi dok su brinuli o deci, nego dok su se bavili drugim dnevnim aktivnostima.

„Serije studija pokazuju da roditelji ni izbliza nisu nesrećni pojedinci, što se očekivalo zbog ranijih istraživanja i popularnih predstava o toj temi", kaže profesorka psihologije na Univerzitetu u Britanskoj Kolumbiji Elizabet Dan.

Otkrića pokazuju da koristi od odgajanja dece ima više, nego tereta odgovornosti i ponekad žrtve.

Sreća je najveća kod roditelja koji su u braku, dok su mladi nevenčani parovi sa decom „značajno manje srećni", od njihovih vršnjaka koji nemaju potomstvo, pokazala je studija.

Istraživanje će biti objavljeno u žurnalu „Nauka o psihologiji".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Roditelji srećniji od parova koji nemaju decu

Izvor: Radio 021, 21.Maj.2012

Roditelji su srećniji od parova koji nemaju decu i misle da im je život svrsishodniji, pokazalo je novo istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Britanskoj Kolumbiji.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.