Otkrivena nova vrsta pauka sa ogromnim kandžama

Izvor: Blic, 19.Avg.2012, 01:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrivena nova vrsta pauka sa ogromnim kandžama

Bolozi amateri pronašli su u pećinama južnog Oregona do sada nepoznatu vrstu paukova. Nova vrsta živi u pećinama

Naučnici su paukove veličine oko 7 – 10 centimetara svetlo braon boje nazvali paucima pljačkašima pećina i veruju da postoje slične vrste u okolnim pećinama i šumama.

Oni smatraju da su ovi pauci evoluirali u pećinama i da se radi o pripadnicima do sada neotkrivene porodice paukova, koju su nazvali Trogloraptor.

Vrsti paukova >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << naučnici su dali zvanični naziv Trogloraptor marchingtoni, po biologu amateru Nilu Marhingtonu koji je ih je otkrio 2010. godine.

Svetle boje su i imaju dugačke tanke noge

Dve godine nakon njegovog otkrića utvrđeno je da se radi o potpuno nepoznatoj vrsti.

Njihova najuočljivija karakteristika jesu velike kandže smeštene na krajevima nogu prednjih šest nogu.

-Ovaj pauk je prilično velik. Ima istaknute kandže koje liče na kuke. Mislimo da ih koristi najviše za hvatanje plena, Oni žive u pećinama gde vise sa plafona na tankim nitima paučine. Nismo ih još uvek videli kako love i jedu – izjavio je profesor Čarls Grisvold sa odeljenja za arahnologiju (nauku o arahnidama) na Akademiji nauka u Kaliforniji.

"Oružje" Trogloraptora

On je rekao da još uvek treba da se ispita život ove vrste i da očekuje još zanimljivih otkrića.

-Ima još dosta staništa koja treba detaljno da ispitamo. Moguće je da ima još ovih i sličnih paukova u pećinama i šumama koje do sada nisu istraživane. Ovo je istorijski trenutak za arahnologiju. Poslednji put smo 2000. godine u Južnoj Africi otkrili novu porodicu paukova, a u Severnoj Americi se to desile još 1890-ih godina – izjavio je profesor Grisvold.

Povezane vesti: Pauk dobio ime po prirodnjaku Atenborou Ohajo: Vlasnik oslobodio divlje zveri, pa se ubio Pronašli nove biljke i ribe u "Bari Zasavica" Novih 1.000 vrsta Pronađene nove životinjske vrste

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Otkrivena nova vrsta pauka sa ogromnim kandžama (FOTO)

Izvor: S media, 19.Avg.2012

Naučnici su paukove veličine oko 7–10 centimetara svetlo braon boje nazvali paucima pljačkašima pećina i veruju da postoje slične vrste u okolnim pećinama i šumama...Oni smatraju da su ovi pauci evoluirali u pećinama i da se radi o pripadnicima do sada neotkrivene porodice paukova, koju su...

Nastavak na S media...

Nova vrsta: Pauk s kandžama

Izvor: Vesti-online.com, 19.Avg.2012

Biolozi amateri pronašli su u pećinama južnog Oregona do sada nepoznatu vrstu paukova dugački oko 7 – 10 centimetara, svetlo braon boje, koje su naučnici nazvali "paucima pljačkašima pećina". ..Nova vrsta: "Pauci pljačkaši pećina"  ..Naučnici smatraju da su ovi pauci evoluirali u pećinama...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.