Otkrivanje pola bebe u 5. nedelji trudnoće

Izvor: Dzungla.org, 30.Jan.2012, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrivanje pola bebe u 5. nedelji trudnoće

Južnokorejski stručnjaci otkrili su novu metodu za otkrivanje pola bebe već u petoj nedelji trudnoće putem testiranja krvi.
Naučnici testirali krv 203 žene u prva tri meseca trudnoće primenom nove metode za otkrivanje pola deteta, a koja se sastoji u merenju odnosa dva enzima DYS14 i GAPDH.
Do sada su buduće majke mogle da saznaju pol bebe ultrazvučnom metodom tek u drugom tromeseciju trudnoće ili pomoću invazivnih metoda u 11. nedelji, kao što je amniocinteza, koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Dzungla.org << mogu da izazovu kontrakcije i pobačaj.
Nova metoda je jednostavna i potpuno sigurno, potrebno je samo uzeti uzorak krvi od majke, navodi se u studiji.
Urednik naucne američke revije Džerald Vejsmen koja je objavila ovo otkriće smatra da je ova metoda obećavajuća, jer je sigurna i pouzdana, ali što je najvažnije omogućava da se u najranijem periodu trudnoće otkrije da li je majka nosilac defektnog gena hromozoma X što može da dovede do ozbiljnih bolesti kod dečaka, kao što je na primer mišićna distrofija.
(Izvor:Tanjug)

Nastavak na Dzungla.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Dzungla.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Dzungla.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.