Nepoznati objekti cepaju Saturnov prsten F

Izvor: Blic, 26.Apr.2012, 00:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nepoznati objekti cepaju Saturnov prsten F

Stotine objekata oštetilo je Saturnov najzagonetniji prsten, saopštili su naučnici. Oni su na fotografijama Saturnovog sistema koje je načinila letelica “Kasini”, američke svemirske agencije NASA, primetili nepoznate objekte široke oko kilometer, kako cepaju tanki, udaljeni prsten F. Tragovi koje su objekti povukli prolazeći kroz prsten - u gornjem redu (L-D) 29, 137 i 154 kilometara dužine, u donjem 69, 207 i 51 km.

Kako su prošli kroz prsten, misteriozni objekti – >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za koje se smatra da su grudve snega sa nekog od Saturnovih 60 meseca - povukli su čestice leda, sipajući za sobom vidljivi trag, koji su naučnici nazvali "mini mlazevi”.

Prsten F nalazi se u uskom orbitalnom koridoru dva mala Saturnova meseca, Prometeja i Pandore. Ponekad ovi, takozvani "pastirski meseci" poremete prsten, stvarajući prolaze i snežne grudve. Naučnici smatraju da neke od ovih "grudvi” prežive i postanu čudni objekti koji buše nove rupe u prstenu.

Oni tvrde da relativno veliki objekti, poput Prometeja (dimenzija 148x85x62 km, promera oko 100 km), mogu stvoriti rupe, nabore i snežne grudve u prstenu F. Oni, međutim, nisu znali šta se događa sa tim grudvama nakon što se oforme.

Prsten F nalazi se u orbitalnom koridoru Prometeja i Pandore. Ponekad ovi meseci poremete prsten, stvarajući snežne grudve. Naučnici smatraju da neke od ovih "grudvi” prežive i postanu čudni objekti koji buše nove rupe u prstenu.

Neke od njih se sigurno raspadnu u sudarima ili pod uticajem plimnih sila u svojoj orbiti oko saturna, ali sada naučnici imaju dokaz da neke od manjih grudvi ipak prežive, cepajući prsten F u prolasku.

Deluje da se ovi mali objekti sudaraju sa prstenom F u blagoj brzini – oko dva metra u sekundi. Tokom sudara oni povuku za sobom sjajne čestice leda iz prstena, ostavljajući za sobom trag u proseku dužine 40 do 180 kilometara!

Ponekad te grudve putuju u grupama, stvarajući "mlazeve” koji izgledaju veoma interesantno, poput zubaca harpuna.

-Mislim da je prsten F najčudniji Saturnov prsten, a ovi poslednji podaci sa Kasinija će pokazati kako je još dinamičniji nego što smo mislili – izjavio je Karl Marej, član tima misije "Kasini”.

-Ova otkrića govore nam da je region prstena F kao zoološki vrt objekata, veličine od kilometar, do 160 kilometara, poput meseca Prometeja – dodao je on.

Konstante promene u Saturnovom zagonetnom prstenu F

Marejev tim je krajem januara 2009. uočio tanak trag objekata na fotografiji, koji su pratili osam časova. Snimak koji su načinili potvrdio je da mali objekti potiču iz najčudnijeg Saturnovog prstena.

-Znamo da je Prometej sposoban da proizvede smesu materijala u prstenu. Mi ih prosto zovemo velike snežne grudve i, ako ti objekti mogu da prežive, onda mogu i da narastu i možda su one to što udara u središte prstena F – objasnio je Marej.

-Prsten F ima obim 881.000 kilometara, a ovi "mini mlazevi” su toliko tanki, pa je trebalo mnogo vremena da se otkriju. Pregledali smo 20.000 fotografija i našli 500 primeraka ovih tragova tokom sedam godina koliko "Kasini” orbitira oko Saturna – izjavio je Nik Atre, član tima.

Prsten F

Prsten F, koji je položen izdvojeno od grupe Saturnovih glavnih prstenova, dugo je mučio naučnike. Otkriven je početkom ’80-tih godina, tokom misije "Putnik” (Voyager).

- "Putnik” je otkrio sjajni prsten, u orbitalnom prolazu Prometeja i Pandore. Ali ono što je za naučnike bila misterija je kompleksnost ovog prstena – izolovane, sjajne "grudvice”, posebne "niti”, upleteni, čudni delovi" U to vreme je sve to delovalo nepojmljivo – kaže Kerolin Porko, iz tima misije "Kasini”.

Prsten F je najudaljeniji od Saturnovih glavnih prstena, a poluprečnik mu iznosi oko 140.000 kilometara.

Misija "Kasini”

Letelica "Kasini” lansirana je 1997. godine u okviru zajedničke misije NASA, Evropske svemirske agencije (ESA) i Italijanske svemirske agencije, pod imenom "Kasini- Hajdžens”.

"Kasini” orbitira oko Saturna od 2004. i trenutno je na produženoj misiji do 2017.

Povezane vesti: Putovanje oko Zemlje a la NASA Naučnici: Oko Sunca nema tamne materije Gumeno pile u svemiru: Srednjoškolci poslali lutku u kosmos da bi ispitali stepen radijacije Džinovska erupcija na Suncu NASA traži idejna rešenja za misiju na Mars

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nepoznati objekti cepaju Saturnov prsten F

Izvor: medio.rs, 26.Apr.2012

Stotine objekata oštetilo je Saturnov najzagonetniji prsten, saopštili su naučnici. Oni su na fotografijama Saturnovog sistema koje je načinila letelica Kasini, američke svemirske agencije NASA, primetili nepoznate objekte široke oko kilometer, kako cepaju tanki, udaljeni prsten F.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.