BLOKIRAJTE DECI APLIKACIJE NA MOBILNOM

Izvor: Kurir, 15.Jun.2011, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BLOKIRAJTE DECI APLIKACIJE NA MOBILNOM

MADRID - Španski sociolozi napravili su spisak saveta koje bi roditelji trebalo da prouče pre nego što svojoj deci kupe mobilni telefon i tako spreče trošenje novca bez kontrole ili pristup programima sa opasnim sadržajem.

Roditelji deci sve ranije kupuju mobilne telefone, jer žele da u svakom trenutku znaju gde se nalaze. To su, najčešće, telefoni najnovije generacije, koji imaju više funkcija od običnih, ali nose i više opasnosti, preneli su španski mediji.

Španski >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << naučnici ističu da se tržište mobilne telefonije sve više širi i da se ljudi sve više opredeljuju za takozvane "pametne telefone" kojih bi, prema nekim prognozama, 2015. godine moglo da bude oko milijardu.

Ono što, međutim, brine sociologe jeste činjenica da su deci upravo oni prvi mobilni telefoni, pa im je tako dostupno sve što ovi telefoni nude.

Prva stvar na koju roditelji treba da obrate pažnju jeste da dete može da potroši jako mnogo novca na pozive i poruke, a da toga nije ni svesno.

Zbog toga je preporučljivo ograničiti troškove na mesečnom nivou, ili jednostavno uvesti pripejd uslugu.

"Problem je što 'pametni telefoni' nude mogućnost aplikacija čije instaliranje košta i može da vam znatno umanji budžet. Zbog toga je preporučljivo da detetu ne date lozinku za pristup", rekao je jedan od sociologa.

On je dodao da to nekada nije baš tako jednostavno, jer mnoge aplikacije - naročito igrice dozvoljavaju kupovinu bez lozinke kako bi se omogućile nove pogodnosti.

"Jedini lek je da se raspitate šta sve mobilni telefon nudi, kao i da se dobro upoznate sa svakom aplikacijom. Tako ćete izbeći da vam dete potroši veliku sumu novca, da pristupi sadržaju nepriličnom za njegov uzrast ili da se telefon 'zarazi'”, poručio je on.

Sociolozi kažu i da je preporučljivo da roditelji znaju koje sve aplikacije na "pametnom telefonu” mogu da blokiraju. Mobilni telefoni američkog proizvođača “Epl”, na primer, omogućavaju blokadu velikog broja aplikacija - surfovanje po internetu, učitavanje sadržaja sa “jutjuba”, program za geolociranje.

Sociolozi upozoravaju i da je studija obavljena prošle godine pokazala da 19 odsto dece između dve i pet godina zna da koristi aplikacije, a devet procenata dece tog uzrasta zna da se poveže i koristi internet.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mobilni telefon je novi izvor briga za roditelje

Izvor: S media, 15.Jun.2011

Španski sociolozi napravili su spisak saveta koje bi roditelji trebalo da prouče pre nego što svojoj deci kupe mobilni telefon i tako spreče trošenje novca bez kontrole ili pristup neprikladnim sadržajima.

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.