Čilijem protiv terorizma

Izvor: Blic, 26.Mar.2010, 01:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čilijem protiv terorizma

Indijska vojska ima novo oružje protiv terorizma: najljući čili na svetu. Vojska je posle sprovedenih testova odlučila da počne upotrebu izuzetno ljute papričice poznate pod imenom "but džolokija" u spravljanju ručnih granata sa suzavcem, saopštili su danas zvaničnici.

Papričice "but džolokija" upisane su 2007. u Ginisovu knjigu rekorda kao najljuće papričice na svetu. Uzgajaju se i konzumiraju na severoistoku Indije gde se koriste i u lečenju stomačnih tegoba i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u borbi protiv letnje žege.

"But džolokija" imaju milion Skovilovih jedinica za ljutinu. Radi poređenja, ljutina "tabasko" preliva kreće se izmedju 2.500 i 5.000 Skovilovih jedinica.

"Posle proba u laboratorijama indijske vojske, granate sa čilijem proglašene su podesnim za upotrebu", rekao je agenciji AP portparol vojske u severoistočnoj indijskoj državi Asam, pukovnik R. Kalija.

"To će zasigurno biti efikasno netoksično oružje zato što njegov oštar miris može da istera teroriste iz skrovišta", dodao je zvaničnik Organizacije za razvoj i istraživanja u oblasti odbrane R. B. Srivastava koji je vodio ispitivanja.

Prema rečima Srivastave, u planu je i proizvodnja sprejeva sa ljutom papričicom kojima bi žene mogle da oteraju napadače a policija da rasturi bande.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.