Izvor: RTS, 01.Jan.2024, 08:00

Израел дао зелено светло за кипарски хуманитарни коридор; Снаге САД уништиле чамце јеменских Хута

Сукоб Израела и Хамаса – 87. дан. Нова година у Појасу Газе дочекана је уз нове нападе. Израелска авијација је опет гађала избеглички камп Магази и Кан Јунис, док копнене снаге претражују тунеле и скривене командне центре терориста. Хамас је испалио више од 20 ракета >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ка јужном и централном Израелу. Хапшења на Западној обали и источном Јерусалиму. Tурски председник Реџеп Тајип Ердоган поручио је у новогодишњем обраћању да би све земље и институције требало да се уједине у свом противљењу убијању беспомоћних жена и деце у Појасу Газе.
Израелске снаге наставиле су операције широм Појаса Газе. ИДФ истиче да су мете биле војне зграде Хамаса, те тунел, као и друга инфраструктура.
Министарство здравља у Гази, које је под контролом Хамаса, саопштило је да од почетка сукоба, 7. октобра, страдало 21.822 Палестинца, као и да је 56.451 њих повређено.
У саопштењу се тврди и да 150 Палестинаца страдало у протекла 24 сата, док је 286 особа рањено. 
У одвојеној објави каже се да је у израелском нападу убијен бивши министар Палестинске управе за верска питања Јусеф Салама.
Зијад eл Накла, лидер палестинског Исламског џихада, рекао је да неће бити споразума о ослобађању талаца све док трају борбе у Појасу Газе.
Израелски шеф дипломатије рекаo је да је Тел Авив спреман да "одмах“ пусти бродове да испоруче помоћ у Газу као део предложеног морског коридора са Кипра.
Ели Коен је рекао да су Велика Британија, Француска, Грчка и Холандија међу земљама са посебним пловилима која могу да пристану директно на обале Газе, будући да та енклава нема луке са дубоким водама.
Палестински министар спољних послова Ријад Малки у својој новогодишњој објави осудио је "истрајност израелске ратне машинерије у рату геноцида".
Са друге стране, председник Израела Исак Херцог истакао је да свет 2024. године мора издејствовати ослобађање 133 таоца које још увек држи Хамас у Појасу Газе.
Америчка војска саопштила је да је уништила неколико малих чамаца којима су управљали Хути, које подржава Иран, након што су побуњеници напали теретни брод и покушали да се на њега укрцају.
Два неименована извора у јеменској луци Ходеида рекла су да су најмање десеторица јеменских побуњеника Хута убијена, а двојица рањена.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.