Žolt Sakalaš čestitao Međunarodni dan maternjeg jezika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Feb.2021, 13:08

Žolt Sakalaš čestitao Međunarodni dan maternjeg jezika

"Pravo na upotrebu maternjeg jezika jedno je od osnovnih ljudskih prava današnjice. Upravo jezici čine kulturu svakog naroda jedinstvenom, a maternji jezik temelj je kulturnog identiteta naroda, tačka prepoznavanja različitosti, tolerancije i međusobnog razumevanja", navodi se u saopštenju pokrajinskog sekretara Žolta Sakalaša.

"Značaj 21. februara, dana kada se obeležava Međunarodni dan maternjeg jezika, naizraženiji je u Autonomnoj pokrajini Vojvodini, gde je jedna >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od najvažnijih njenih tekovina jezička šarolikost koja se posvećeno čuva i koja nas motiviše na dalje zbližavanje i bolje upoznavanje. Pokrajina je uvek negovala jezičku i kulturnu raznolikost, podsticala multilingvizam i jačala svest o značaju maternjeg jezika i višejezičnosti."

"Konkretno, Vojvodina jeste prostor gde više od dvadeset pet različitih nacionalnih manjina ‒ nacionalnih zajednica koristi svoje maternje jezike u svakodnevnoj komunikaciji, a pored srpskog jezika u službenoj upotrebi je još devet manjinskih jezika: bugarski, mađarski, makedonski, rumunski, rusinski, slovački, hrvatski, crnogorski i češki jezik.

Pokrajinska vlada dosledno se i predano bavi unapređivanjem i zaštitom višejezičnosti u pokrajini, u saradnji s nacionalnim savetima nacionalnih manjina i lokalnim samoupravama. Negovanje različitih maternjih jezika, svesti o jezičkim i kulturnim tradicijama, dijalogu, uzajamnom razumevanju i solidarnosti jeste naš dugoročni cilj i suština zajedničkog života u Vojvodini.

Jedan jezik može da opstane samo ako se s ljubavlju prenosi najmlađima, s kolena na koleno, ako ima institucionalnu podršku, ako se neguje u školama – onako kako to činimo u našoj pokrajini.

Imajući u vidu tužnu činjenicu da u svetu, iz godine u godinu, nestaju celi jezici i da do kraja ovog stoleća mnogi mogu sasvim da se ugase, iskazujem nadu da ćemo na našem životnom prostoru sačuvati svaki jezik bez obzira na to koliko će on u budućnosti imati govornika.

S takvim osećanjem, čestitam vam Međunarodni dan maternjeg jezika", navodi se u saopštenju pokrajinskog sekretara Žolta Sakalaša.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

U Bijelom Polju održana tribina: “Moj maternji je bosanski jezik jer ja sam Bošnjak”

Izvor: SandzakPress.net, 19.Feb.2021

U maloj sali Centra za kulturu u Bijelom Polju, povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika organizirana je tribina na temu “Moj maternji je bosanski jezik jer ja sam Bošnjak”. Na tribini su govorili muftija sandžački Abdurrahman ef. Kujević i prof. Mahmud Suljević, tribinom je moderirao prof....

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.