Zobnatičko jezero sve popularnije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jun.2017, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zobnatičko jezero sve popularnije

Najčistija jezerska voda u Vojvodini čeka vas na Zobnatičkom jezeru u Bačkoj Topoli. Kako bi ga sačuvali, čelnici opštine su ga stavili pod režim zaštite, obala je uređena i redovno se održava, a planiraju i izgradnju novih atrakcija.

Za razliku od nekih drugih delova Bačke Topole koji su često u medijima bili poznati po svom smradu, na Zobnatičkom jezeru, na ulazu u grad, širi se miris – krema za sunčanje. Na ovom jezeru vikendom se zna okupiti i po nekoliko hiljada >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ljudi.

"Ja sam drugi put ovde zato što drugarica živi ovde. Meni se jako sviđa zato što je voda jako topla", kaže jedan od kupača.

"Imamo gde izaći, gde dovesti unučiće, imamo gde opustiti se, okupati, osvežiti, a moglo bi biti malo sređenije. Prvenstveno ovi koji se kupaju ovde. Oni bi trebalo malo više da paze, a možda i neko ko je malo više nadležan", dodaje starija gospođa sa unukom.

"Za sad mi ništa ne nedostaje. Sve je lepo što su uredili ove godine", slaže se njena sugrađanka.

Zobnatičko jezero je deo akumulacionog sistema, nastalo je sedamdesetih prošlog veka. I pred ovu sezonu angažovani su radnici na uređenju i održavanju, dok je sama voda najkvalitetnija stajaća voda u celoj Vojvodini.

"Ljudi su privučeni ovim lepim pejzažom, druga stvar – voda je dobrog kvaliteta. Radimo analize pred svaku sezonu kupanja sa Zavodom za javno zdravlje u Subotici, tako da mislim da imamo kvalitet i šta da ponudimo. Zato i privlači toliki broj ljudi",  ističe predsednik Skupštine opštine Bačka Topola Saša Srdić.

Jezero i njegova šira okolina od nedavno su zaštićeno prirodno područje, pa će korišćenje i dalji razvoj biti pod strogim nadzorom. U planu je izgradnja dečijeg bazena, zatvorenog bazena za zimski period, auto-kampa, a sredstva se obezbeđuju kroz domaće i međunarodne konkurse.

"Nama je jako bitno da ostane najčistije jezero i sve ćemo uraditi u svetlu toga da to ostane, da voda ostane najčistija i da se može koristiti faktički ako treba i za pitku vodu", naglašava predsednik opštine Bačka Topola Gabor Kišlinder.

Osim vode i plaže, okolina je jezera i jedno od retkih šumskih područja u gradu. Takođe je i lokacija za lov i ribolov. Sve te aktivnosti od sada moraju biti u skladu sa režimom zaštite jezera.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.