Živa biblioteka zaživela u Karlovcima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Avg.2015, 18:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Živa biblioteka zaživela u Karlovcima

U organizaciji Grupe "Hajde da..." iz Beograda u Ekološkom centru Radulovački u Sremskim Karlovcima sinoć je organizovana simulacija "Žive biblioteke", koja funkcioniše kao prava biblioteka, ali sa jednom razlikom - knjige u Živoj biblioteci su ljudi, i knjige i čitaoci imaju priliku da uđu u pravi dijalog.

Učesnica simulacije Dunja Šašić objasnila je da su nakon uspešne simulacije podeljeni i sertifikati o obučenosti za organizaciju "Žive biblioteke", a da su učesnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << došli iz raznih gradova Srbije.

"Za izuzetno kratko vreme organizovanja Žive biblioteke, bili smo izuzetno posećeni. Imali smo oko 50 posetilaca na samo osam knjiga,a zanimljivo je da su dve devojčice pročitale čak četiri knjige", rekla je za RTV Šašić.

Ona je istakla i da je knjiga "SOS pomoć ženama žrtvama nasilja" pomogla u dve konkretne situacije za rešavanje ovog problema.

Knjige u "Živoj biblioteci" su ljudi koji predstavljaju grupe koje su često meta predrasuda i stereotipa, i koji su često žrtve diskriminacije, predrasuda i socijalne ekskluzije. U ovoj biblioteci knjige mogu i da odgovaraju na pitanja čitalaca, a mogu i da postavljaju pitanja i da uče.

"Mislim da moja priča može da pomogne pre svega devojkama kao prevencija nasilja u partnerskim odnosima, kao i za prepoznavanje loše zasnovanih muško-ženskih odnosa", rekla je osoba koja je predstavljala knjigu "Zlostavljana žena".

Osoba koja je preživela rak i koja je takođe bila jedna od knjiga, navela je da je preživela rak jednjaka, od koga oboljevaju uglavnom stariji i koji je veoma redak.

"Sada imam 32 godine, a sa 30 mi je samo dobra dijagnostika i pravovremena operacija pomogla da danas budem ovde sa vama. Hoću da prenesem da je uspešno lečenje od raka i u Srbiji moguće", dodala je ona.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.