Žitelji Kovina spasili jezero Kraljevac

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Mar.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žitelji Kovina spasili jezero Kraljevac

KOVIN - Građanskom inicijativom, žitelji Deliblata, uspeli su da sačuvaju prirodno dobro, jezero Kraljevac, i to je dobar primer kako svako mesto i pojedinac mogu da se uključe u projekat "Očistimo Srbiju".

Uredbom o zaštiti Specijalnog rezervata prirode "Kraljevac" koju je 13. februara 2009. godine donela Vlada Republike Srbije, deo područja Deliblatske peščare, na lokalitetima zvanim Obzovik, Spasovina i Kraljevac, stavljeno je pod zaštitu kao Specijalni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rezervat prirode "Kraljevac" i prirodno dobro od izuzetnog značaja.

Na ovom području uspostavljena je zaštita kako bi se očuvale prirodne vrednosti različitih ekosistema tri prostorne celine u okviru dobra: Obzovik (dolina nastala rečnom erozijom), Spasovina (pašnjačka površina na lesnoj terasi) i deo vodotoka Kraljevac.

Sprovođenjem propisanih mera zaštite, obezbeđuje se očuvanje reliktnih biljnih zajednica močvarne paprati i barske ive, kao i prirodnih retkosti koje su tu prisutne, naprimer, tekunica i slepo kuče koje su skoro potpuno nestale na drugim područjima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.