Zima ugrožava beskućnike

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Okt.2014, 19:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zima ugrožava beskućnike

Naglim zahlađenjem i padom temperature, rastu problemi onih koji nemaju krov nad glavom.

U Novom Sadu postoji nekoliko mesta na kojima beskućnici mogu da potraže obrok ili prenoćište, ali je problem to što njihovi kapaciteti ne odgovaraju broju onih kojima su te usluge potrebne.

Prihvatni centar sa dnevnim boravakom za beskućnike u Novom Sadu, posećuje sve više mladih i fakultetski obrazovanih ljudi, kažu zaposleni. Centar ima kapacitet za dvanaest korisnika, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << međutim kroz njega dnevno prođe i do pedeset ljudi.

"Na birou sam, kao nezaposlen se vodim, posao je sve teže naći, a bilo je poslodavaca preko biroa ali ni oni nisu isplaćivali, kako je tako i moje kolege odavde, slične prilike imaju, nekako se snalaze. Ovde sam u prihvatilištu već tri godine, tako da mi to puno znači", kaže Božidar Milović, korisnik centra.

"Korisnici su izuzetno zadovoljni uslugama koje im mi pružamo, ali je problem što oni moraju da odu od nas moram da napomenem da smo jedino mesto u Srbiji koje ima dnevni boravak za beskućnike u kojem oni mogu da se okupaju, pojedu nešto i popiju topli napitak", kaže Anđelka Barać, Prihvatni centar sa dnevnim boravkom.

Osim dnevnog boravka u Novom Sadu postoje dva mesta gde oni koji nemaju krov nad glavom, mogu da potraže prenoćište.

Prenoćište koje se nalazi u blizini Doma Zdravlja Zmaj trebalo je da počne sa radom sredinom oktobra. Iako je gotovo kraj meseca, još uvek nije otvoreno, a od Centra za socijalni rad nismo uspeli da dobijemo odgovore na pitanja zašto je to tako i kada će prenoćište početi ponovo da radi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.