Zdravstvo: Neophodne promene da bi se što više pacijenata lečilo efikasno i na vreme

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jan.2023, 19:19

Zdravstvo: Neophodne promene da bi se što više pacijenata lečilo efikasno i na vreme

Liste čekanja na dijagnostičke preglede, ali i za razne operativne zahvate, gorući su problem zdravstva, a kako najavljuju iz Ministarstva zdravlja, pripremaju se strategije koje će pomoći da što više pacijenata, u što kraćem roku, dođe do neophodnih intervencija. Reorganizacija primarne zdravstvene zaštite, biće apsolutni prioritet.

Neko ode kod privatnika, neko u drugi grad, neko, nažalost, ni ne dočeka određeni pregled – tako iz ugla pacijenata izgleda lečenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u našim zdravstvenim ustanovama.

Tog problema svesni su i u resornom Ministarstvu, i najavljuju temeljnu reorganizaciju.

"Mnogo ima administracije, i mnogo su pacijenti nezadovoljni, jedan lekar šalje kod svog kolege, koji ih vraća kod nekog drugog, trećeg, hoćemo da skratimo sve te puteve, da naši pacijenti budu što zadovoljniji", kaže dr Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

A prečica do tog zadovoljstva biće Domovi zdravlja, koji će, kako ističe doktor Đerlek, preuzeti brojna ispitivanja, i time rasteretiti sekundarne i tercijarne ustanove.

Državni sekretar najavio je i povratak specijalističkih pregleda i laboratorijske dijagnostike na primarni nivo.

"To su PSA test za karcinom prostate, hormoni štitaste žlezde, tumor markeri, gde može lekar odmah da vidi da li ima zaista indikacija da se pacijent šalje na specijalističke preglede ili ne, i naravno, dijagnostika u smislu da domovi zdravlja koji su udaljeni od Opštih bolnica, tridesetak ili 50 kilometara, dobiju skener za brzo rešavanje akutnih problema", kaže Đerlek.

Navedene dijagnostičke metode, za najveći Dom zdravlja u regionu, Dom zdravlja "Novi Sad", nisu novina, jer se u njemu, zbog nedostatka Opšte bolnice, već zbrinjava više od 90 odsto svih potreba pacijenata za zdravstvenom zaštitom. Spremni su i za dodatne obaveze.

Direktor Doma zdravlja "Novi Sad" primarijus dr Veselin Bojat potvrđuje da ta ustanova ima aparate koje se mogu staviti na raspolaganje lekarima opšte prakse.

"Da se, kroz određene edukacije, nauče da urade one osnovne stvari iz ultrazvučne dijagnostike, da mogu da razlikuju da li je to nešto što zaista može da se leči na primaru, ili se treba upućivati na viši nivo zdravstvene zaštite", zaključuje doktor Bojat.

Direktor Doma zdravlja "Novi Sad" napominje da je ta ustanova više puta pohvaljena od strane nadležnog Ministarstva i za skrining program.

Svaka treća mamografija urađena je u njihovim ordinacijama, a svaka peta žena u Srbiji obavila je preventivni pregled na rak grlića materice.

A upravo podizanje svesti o značaju prevencije, siguran je put za smanjenje, pa i ukidanje listi čekanja, poručuju iz Ministarstva zdravlja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.