Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Mar.2021, 13:06
Zdravi slatkiši ne treba da sadrže industrijske šećere
Da zdravi slatkiši ne treba da sadrže industrijske šećere i da se većina mladih okreće zdravijem režimu ishrane, uverila nas je Slađana Vujaković, koja je pre dve godine počela da pravi zdrave namirnice, koristeći sirove proizvode.
To je prvi korak u nastajanju zdravih slatkiša, a do krajnjeg proizvoda – lešnik mafina, male tajne odala nam je Slađana, po struci profesor srpskog jezika i književnosti, koja je, pre dve godine počela da ih pravi, jer je imala zdravstvenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << problema sa bakterijama poput kandide i ešerihije. Na preporuku lekara, iz ishrane je trebalo da izbaci industrijske šećere, ali im je vrlo brzo našla odgovarajuću, zdravu zamenu.
I pošto sam zbog zdravstvenih razloga htela to da izbacim, a i zbog toga jer već dugo sam u fitnesu i trudila sam se da smanjim šećer kako to što radim u teretani ne bih poništila lošom ishranom", kaže Slađana.
Istražujući recepte, pravila je različite kombinacije... orašasti plodovi, urme, banane, domaći med, neki su od sastojaka koji su baza zdravih poslastica.
"Kada sam dala bratu, mami, bratovoj devojci, svima, oni su se oduševili i to mi je bio vetar u leđa da krenem da pravim. Ispostavilo se da mi je pomoglo što se tiče zdravstvenih razloga. Vremenom mi je postalo zanimljivije jer sam shvatila kakvi sve sastojci mogu da idu zajedno i onda sam počela da pravim svoje recepte. Nije potrebno mnogo vremena za jednu mini torticu, više ode vremena dok stavim u frižider i zamrzivač da se sloj po sloj stegne, jer se ništa ne peče, tj. ja pravim sirove slatkiše. Na mom instagram profilu sam počela da objavljujem i recepte i da slikam kolače koje pravim", kaže Slađana.
S obzirom na pozitivne reakcije ljudi, Slađana je pokrenula radionicu za pravljenje slatkiša, a njenom otvaranju nada se sredinom proleća.
Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...