Zbog visoke cene stočne hrane farmeri smanjuju proizvodnju mleka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Feb.2022, 18:29

Zbog visoke cene stočne hrane farmeri smanjuju proizvodnju mleka

Zbog visoke cene stočne hrane i zbog toga što unazad nekoliko godina nije povećavana otkupna cena mleka, farmeri u Srbiji sve manje nalaze računicu u tom poslu. Jedino što ih održava u proizvodnji mleka, kako sami ističu jesu državne subvencije i premije. Evo kako stanje i mlečnom sektoru ocenjuju proizvođači mleka, ali i poznavaoci prilika u toj grani stočarske proizvodnje.

Na farmi Vase Džigurskog proizvođača mleka iz Bečeja nalazi se 380 grla, od kojih su 130 >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << muzna. Reč je o Holštajn frizijskoig rasi poznatoj po visokoj produkciji mleka. Godišnja proizvodnja mleka je preko milion litara a beli napitak sa ove farme gde se poštuju principi dobre proizvođače prakse predaje se imleku .Otkupna je niska i iznosi nešto više od 39 dinara za litar kaže naš domaćin dodajući da je proizvođačka cena daleko veća i iznosi 53 dinara i 76 para.

“Otkupna cena mleka bi trebalo da bude nešto malo iznad nase proizvođacke cene plus ono sto se dobija od države, kao što je premija“, rekao je Vasa Džigurski.

Naš sagovornik podseća na to da unazad nekoliko godina nije menjana otkupna cena mleka i da većinu farmi sa dobrom produkcijom mleka odražavaju subvencije od 25 hiljada dinara po grlu i premija od 10 dinara po litri mleka.

„Samo to, I mi samo o tome razmišljamo I strah nas je da li ćemo mi to dobiti tada kada očekujemo tu premiju ili ne .Ako nam kasni dve tri nedelje već nam je panika jer tim sredstvima peglamo neke nase minuse I dugovanja“, smatra Vasa Džigurski.

Da je otežano poslovanje proizvođača mleka, ukazuju i u Privrednoj komori Srbiji i pojašnjavaju stanje u mlečnom sektoru .

„Izuzetno teška situacija u stočarstvu ,koja je krenula i bilo je dodatnih razloga početkom 2021 godine I eskalirala je na kraju godine jer je poskupela energija i hrana za životinje i jednostavno to su parametri, koje naše govedarstvo teško može da prevaziđe“, rekao je Nenad Budimović, Privredna komora Srbije,

Recimo i to da država uz direktna davanja, podstiče razvoj stočarske proizvodnje kroz nabavku mašina i opreme i osavremenjivanje proizvodnog procesa subvencionisanjem digitalizacije farmi, uvođenjem robota za mužu .

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.