Zbog čega dugo traje izdavanje diplome UNS?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Mar.2019, 20:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog čega dugo traje izdavanje diplome UNS?

Da biste nastavili školovanje u inostranstvu, neophodan vam je dokument koji potvrđuje završene osnovne studije. Međutim, iako ste položili sve ispite, odbranili diplomski rad i sve svoje obaveze završili na vreme, ono što uglavnom kasni je vaša diploma. Upravo to je svakodnevna slika studenata Novosadskog univerziteta.

Odgovor na pitanje "zašto to sve toliko dugo traje", pored Vladimira Bijelića, traži mnogi svršeni studenti novosadskog Univerziteta.

On je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << uverenje o diplomiranju na Filozofskom fakultetu dobio posle dva dana od podnošenja zahteva, a diplomu nakon godinu dana. Za to vreme uspeo je da odsluša i master studije.

„Malo sam istraživao i ispitivao ceo taj slučaj i zapravo sam shvatio da nema nekog posebnog pravila, da neko dobije diplomu već posle nekoliko meseci, a čak sam čuo da sam ja možda imao sreće, jer neki studenti čekaju i po dve godine", kaže Vladimir Bijelić, bivši student Filozofskog fakulteta.

Osim na Filozofskom, slična praksa je i na ostalim fakultetima, a iskustva studenata kažu da se na diplomu najkraće čeka na Fakultetu tehničkih nauka.

Šef studentske službe te ustanove, Bratislav Radumilo, kaže da oni sa izradom dokumenta počinju onog momenta, kad student diplomira.

„Što se tiče diplome, u proseku se čeka u periodu od oko tri meseca, najduže šest meseci, u roku od šest meseci se izdaju diplome", kaže Radumilo.

Iz Rektorata se pak, ograđuju od kašnjenja dodele diploma i kako ističu, ta odluka i obaveza nije na njima.

„Sve diplome o završenim studijama na svim nivoima počev od osnovnih, master, specijalističkih i doktorskih pripremaju fakulteti, tako da Univerzitet nema niti uvida, niti kontrolu nad dinamikom izdavanja diploma na fakultetima", kaže Sanja Podunavac Kuzmanović, prorektorka za nastavu.

Nakon završenih osnovnih studija, uz plaćanje diplome, studenti plaćaju i potvrdu o diplomiranju, koja bi trebalo da im posluži dok ne dobiju zvanični dokument.

Međutim, prilikom zapošljavanja i nastavka studija u inostranstvu, u nekim slučajevima, ta potvrda nije važeća.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.