Završeno ponovljeno glasanje na 234 biračka mesta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jul.2020, 01:16

Završeno ponovljeno glasanje na 234 biračka mesta

U 20 časova zatvorena su 234 biračka mesta širom Srbije na kojima je danas ponovljeno glasanje.

Pravo glasa danas je imalo 203.012 birača.

Glasanje je ponovljeno na pojedinim biračkim mestima u nekoliko beogradskih opština - Vračaru, Zemunu, Novom Beogradu, Obrenovcu, Rakovici, Čukarici, kao i u Subotici, Novom Sadu, Bačkoj Topoli, Zrenjaninu, Sečnju, Alibunaru, Beloj Crkvi, Vršcu, Požarevcu, Beočinu, Inđiji, Loznici, Šapcu, Ljuboviji, Valjevu...
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
U AP Vojvodini glasalo se ponovo na 23 biračka mesta.

Kada je reč o Šapcu, Upravni sud je nedavno objavio da je doneo odluku po kojoj će izbori u Šapcu biti ponovljeni na 27 biračkih mesta. Međutim, Gradska izborna komisija, kako su naveli iz gradskog odbora SNS, nije raspisala ponovne izbore za odbornike Skupštine grada.

Od 21 liste koje su se prijavile za parlamentarne izbore, mandate su do sada osvojile koalicije oko SNS i SPS i lista SPAS Aleksandra Šapića, kao i četiri manjinske partije.

CPI: Izlaznost do 12 sati u Beogradu 8,25 odsto

Prema podacima Centra za praćenje izbora i izbornih procedura, izlaznost do 12h, na ponovljenim biračkim mestima u gradu Beogradu iznosi 8,25 odsto, objavljeno je na njihovom sajtu.

Navodi se da je bilo više nepravilnosti na biračkim mestima u Mladenovcu, Čukarici, Zvezdari, Vračaru i Savskom vencu, ali da one, kako piše, ne utiču na regularnost izbornog procesa.

Među uočenim nepravilnostima su bili loše postavljeni paravani, nepoštovanja preporuka koje je izdala Vlada Srbije, jednom biračku nije dozvoljeno da glasa iako je bio upisan u birački spisak, jer je naknadno obrisan.

CPI obaveštava i da je na biračkom mestu 30 na Vračaru pozvana policija "zbog sukoba novinara koji je hteo da fotografiše proces glasanja i članovi biračkog odbora koji su pozvali policiju".

Novinar je, kako se navodi, napustio biračko mesto, a glasanje je nastavljeno neometano.

CPI: Biračka mesta otvorena na vreme

Centar za praćenje izbora i izbornih procedura, koji posmatra izborni proces na ponovljenom glasanju na biračkim mestima u Beogradu, saopštio je da su sva biračka mesta otvorena na vreme i da je omogućen pristup biračkim mestima.

Pravo glasa na beogradskim biračkim mestima ima 23.375 birača.

CPI će u toku dana izveštavati o izlaznosti na osnovu podataka svojih posmatrača i o eventualnim nepravilnostima na svim biračkim mestima gde se ponavljaju parlamentarni izbori u Beogradu.

Na 234 biračka mesta širom Srbije danas će biti ponovljeno glasanje, a pravo glasa ima 203.012 birača.

U Zlatiborskom okrugu se ponovo glasa na 28 birališta

Na ponovljene parlamentarne izbore danas u Zlatiborskom okrugu birači izlaze na 28 birališta, a sva biračka mesta su otvorena na vreme.

Koordinator RIK za Zlatiborski okrug Zoran Militarov rekao je za Tanjug da se glasanje, za sada, odvija bez nepravilnosti.

Užičani ponovo glasaju u MZ Vrutci, Domu penzionera, OŠ "Kralja Petra II" i u Sevojnu na biračkom mestu u OŠ "Aleksa Dejović".

"Birališta su otvorena bez nepravilnosti i niko ih za sada ne prijavljuje”, rekla je za Tanjug Gordana Urošević, koordiantorka Radnog tela RIK-a za Grad Užice.

U Požegi se ponovo glasa u izbornim jedinicama Gorobilje-Počeča, Velika Ježevica i Zelena pijaca.

U Bajinoj Bašti ponavljaju se izbori u Dubu, a u Novoj Varoši u Amzićima.

U Prijepolju se ponovo glasa u Zabrdnjim Tocima, OŠ "Milosav Stiković", OŠ “Sveti Sava“ Bostani, OŠ “Vladimir Perić Valter“, u “Šah klubu” i u “Elektrodistribuciji”.

Na dva mesta ponavljaju se izbori u Čajetini, na biračkom mestu broj 11 u Zadružnom domu i u Osnovnoj školi na biračkom mestu broj 4.

U Sjenici se ponovo glasa na 11 birališta.

U Beogradu do 14 časova izlaznost 10,6 odsto

Izlaznost glasača do 14 časova na ponovljenim biračkim mestima u Beogradu iznosi 10,6 odsto, saopštio je Centra za praćenje izbora i izbornih procedura (CPI).

Kako navode, njihovi posmatrači su na pojedinim biračkim mestima evidentirali nepravilnosti, ali one, ističu, ne utiču na regularnost izbornog procesa.

Neke od nepravilnosti su, dodaju, loše postavljeni paravani, glasači su ulazili bez zaštitnih maski, na pojedinim biračkim mestima su predsednik biračkog odbora i njegov zamenik bili odsutni van biračkog mesta kraći vremenski period, birač glasao van paravana...

Takođe, na jednom biračkom mestu na Vračaru došlo je do sukoba novinara, koji je hteo da fotografiše proces glasanja, i članova biračkog odbora koji su pozvali policiju.



Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.