Završene konsultacije SNS i SPS sa evropskim posrednicima; Dačić: Dijalog vodi Skupština Srbije, a Evropski parlament pomaže

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Apr.2021, 02:00

Završene konsultacije SNS i SPS sa evropskim posrednicima; Dačić: Dijalog vodi Skupština Srbije, a Evropski parlament pomaže

U Skupštini Srbije danas su završene konsultacije evropskih poslanika sa poslaničkim grupama u vezi sa međustranačkiom dijalogom koji treba da se vodi povodom poboljšanja izbornih uslova u Srbiji.

Sa Tanjom Fajon, Vladimirom Bilčkom i Knutom Flekenštajnom razgovore su obavili šef poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević i poslanik te stranke Žarko Obradović, a prethodno su sa međunarodnim posrednicima razgovarali i šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << njegova zamenica Sandra Božić.

Prema agendi razgovori sa poslaničkim grupama trajaće do 22. aprila, a sutra imaju zakazane termine Savez vojvođanskih Mađara i Partija ujedinjenih penzionera Srbije, dok su u sredu to Jedinstvena Srbija i Socijaldemokratska partija Srbije.

U četvrtak će sa predstavnicima EP razgovarati Stranka pravde i pomirenja Muamera Zukorlića.

Dačić: Pripremni razgovori

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić  je novinarima u Skupštini Srbije rekao da će 7. maja razgovarati sa evropskim predstavnicima kako bi ga informisali o čemu se razgovaralo.

Istakao je da je na početku on tražio da dijalog počne odmah, ali da su evropski posrednici tražili da u aprilu i maju bude pripremna faza.

Kako je rekao, on će u Skupštinu pozvati i one stranke koje ne žele da učestvuju u dijalogu kojim posreduju stranci.

Dačić je dodao da je na Skupštini da bude pokrovitelj međustranačkog dijaloga, da se on vodi u dobroj veri i da se dođe do rešenja.

On je rekao da misli da je hendikep što se sve odvija onlajn, ali da ne može da se meša u procedure, kao i da je bitno da učesnici u međustranačkom dijalogu imaju dobru volju i da daju predloge koji su održivi, da budu prihvatljivi za sve i da ne traže "alibi za neke svoje nedostatke" u smislu broja glasova, niti da postoje očekivanja da će Evropski parlament nekoga naterati da prihvate neke uslove.

Dačić je istakao da nije dobio nikakve platforme od stranaka poput Stranke slobode i pravde ili Narodne stranke, ali da je otvoren za sve predloge.

Dinamika dijaloga zavisi od Evropskog parlamenta

Dačić je izjavio i da dinamika razgovora zavisi od predstavnika Evropskog parlamenta, a ne od njega, te da je on predlagao da sve to počne i ranije.

Dačić je novinare u parlamentu podsetio da je 1. marta u razgovoru sa predsednikom Spoljnopolitičkog komiteta EP Dejvidom Mekalisterom i četvoro predstavnika EP dogovoreno da se omogući vreme za takozvanu pripremnu fazu.

Tražio sam da se odmah počne sa dijalogom, ali su se oni ipak odlučili za to da pripremna faza bude u aprilu i maju. Pre nekoliko dana su mi se obratili pismom i obavestili da će voditi konsultacije od 19.do 22.aprila, rekao je Dačić.

Pozvaću i Vučića na dijalog

Predsednik parlamenta Ivica Dačić je izjavio  da će sutra zakazati razgovore sa političkim strankama koje žele da učestvuju u međustranackom dijalogu, ali bez međunarodnih posrednika i najavio da će na te razgovore pozvati i predsednika Srbije i SNS Aleksandra Vučića.

Dačić je rekao da će sutra odrediti tačan datum dijaloga i da očekuje da će razgovori početi u narednih desetak dana.

On je podsetio da su se, između ostalih, DS S, SPAS, Dosta je bilo i Srpska radikalna stranka izjasnile da ne žele da učestvuju u dijalogu sa evropskim posrednicima.

"Moja obaveza kao predsednika parlamenta je da saslušam i razgovaram i sa tim političkim strankama. Pozivam sve političke stranke bez obzira da li učestvuju u jednom ili drugom formatu da pripreme svoje političke platforme", rekao je Dačić novinarima u parlamentu.

On je naveo da u oba dijaloga treba da se dođe do najprihvatljivijih rešenja koja bi omogućila da na izborima svi učestvuju.

Smatra da je teško postići opšti konsenzus, ali da treba ići ka održivim rešenjima, a poručio je i da ne treba da očekivati da će Evropski parlament nekog naterati da prihvati neke uslove.

Dačić je istakao da od opozicije koja sebe naziva jedinom, a čiji su deo Dragan Đilas i Vuk Jeremić, nije dobio platformu, ali da je grupacija oko Borisa Tadića dostavila.

Dačić je još jednom ukazao da dijalog vodi Skupština Srbije, a da EP pomaže u dijalogu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.