Završena smotra evropskog filma na Paliću

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jul.2017, 16:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena smotra evropskog filma na Paliću

Sveačnom dodelom nagrada najboljima i projekcijom domaćeg ostvarenja reditelja Bojana Vuletića pod nazivom "Rekvijem za gospodju J" sinoć je na Letnjoj pozornici na Paliću završen 24. Festival evropskog filma Palić.

Dobitnik Zlatnog tornja za najbolji film na ovogodišnjoj palićkog smotri, jeste debitantski igrani film naslovljen "Park", grčke rediteljke Sofije Egzarlu, Palićki toranj za najbolju režiju otišao je u ruke nemačke rediteljke Helene Hegeman kojoj je to >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << priznanje uručeno takođe za debitantsko ostvarenje "Preterani aksolotl", a Specijalna nagrada žirija pripala je hrvatskom reditelju Igoru Bezinoviću i film "Kratki izlet".

Osim glavnog programa, takmičarskog karatkera bila je i selekcija "Paralele i sudari" u ovkiru koje su se kao najbolji izdvojili hrvatski film "Ne gledaj mi u tanjir" Hane Jušić i poljsko ostvarenje "Poslednja porodica" Jana Matušinskog. Na svečanom zatvaranju 24. izdanja palićkog festivala, dodeljena je i nagrada "Aleksandar Lifka" britanskom scenaristi i reditelju Kristoferu Hamptu, za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji.

Iako za ovogodišnje izdanje nadležne institucije nisu imale sluha, dobar glas o palićkoj smotri daleko se čuo i uvrstio ga među 26 najznačajnijih evropskih festivala, od ukupno 715, postavši tako po mišljenju žirija Asocijacije evropskih festivala važno mesto na mapi festivala evropske kinematografije.

A kako je palićka smotra ipak festival okrenut publici, podjednako važno priznanje jeste i nagrada koju oni dodeljuju, glasajući putem sajta ili glasačkih listića. Ostvarenje koje je prošle subote otvorilo Glavni takmičarski program, dobitnik Zlatnog medveda za najbolji film na Filmskom festivalu u Berlinu – mađarska ljubavna priča "Na duši i telu" rediteljke Ilidike Enjedi, dirnula je publiku, koja je tom ostvarenju dala najviše glasova.

A projekcijom domaćeg filma "Rekvijem za gospodju J" reditelja Bojana Vuletića, koja je održana u čast nagrađenih zvanično je završen 24. Festival evropskog filma Palić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.