Završen protest radnika Jumka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Sep.2014, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završen protest radnika Jumka

Oko 250 radnika fabrike Jumko iz Vranja okončali su danas protest u Beogradu pošto im je iz Ministarstva privrede Srbije obećano da će se o njihovim problemima razgovarati na sastanku u petak, 26. septembra.

Sastanak će biti održan u Beogradu, a osim predstavnika radnika i ministarstva, prisustvovaće i predstavnici poslovodstva fabrike, koja je u restrukturiranju, kazala je za agenciju Beta predsednica Asocijacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Ranka Savić.

To im je, kako je navela, obećao pomoćnik ministra privrede Milun Trivunac, koji ih je danas primio.

"Dogovoreno je da se u petak održi sastanak i po obećanju koje smo dobili, neće se izaći dok se ne postigne dogovor", naglasila je Savićeva.

Ona je dodala da su predstavnici sindikata insistirali da sastanku u petak prisustvuje i ministar privrede Željko Sertić, ali Trivunac to nije mogao da potvrdi.

Radnici Jumka, njih 1.700, štrajkuju zbog 30 neisplaćenih zarada, a kako su naveli, ne primaju ni minimalnu zaradu, isplate kasne i po nekoliko meseci, a nemaju ni povezan radni staž, ni pravo na lečenje, pošto im nisu overene zdravstvene knjižice.

Radnici su nezadovoljni i zato što ih niko nije obavestio da li je Agenciji za privatizaciju stiglo pismo o zainteresovanosti potencijalnih kupaca za tu fabriku, ili zainteresovanih nema.

Da bi prekinuli štrajk, radnici Jumka traže jednokratnu isplatu jedne zaostale zarade i zaključivanje Sporazuma o načinu i rokovima za izmirenje neisplaćenih zarada i neplaćenih doprinosa za obavezno socijalno osiguranje i socijalni program za zaposlene koji dobrovoljno žele da im prestane radni odnos.

Radnici traže i stavljanje van snage sva rešenja i prijave koje su podnete protiv zaposlenih dok su bili u štrajku, kao i da se zaposlenima koji su bili u štrajku isplati 65 odsto osnovne zarade.

Ukoliko taj sporazum ne bude potpisan, kako je navela Ranka Savić, protesti će se radikalizovati, odnosno ići će se u blokadu autoputa.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Beogradu štrajkuje 250 radnika Jumka

Izvor: Beta, 22.Sep.2014

BEOGRAD, 22. septembra 2014. (Beta) - Oko 250 radnika fabrike Jumko iz Vranja okupilo se u ponedeljak u Beogradu, ispred zgrade Ministarstva privrede, da bi izrazili nezadovoljstvo zbog svog lošeg položaja i zbog 30 neisplaćenih plata...Radnici te firme u restrukturiranju, kako su naveli, ne primaju...

Nastavak na Beta...

U Beogradu štrajkuje 250 radnika Jumka

Izvor: Capital.ba, 22.Sep.2014

BEOGRAD, Oko 250 radnika fabrike Jumko iz Vranja okupilo se danas u Beogradu, ispred zgrade Ministarstva privrede Srbije, da bi izrazili nezadovoljstvo zbog svog lošeg položaja i zbog 30 neisplaćenih plata. Radnici te firme u restrukturiranju, kako su naveli, ne primaju ni minimalnu zaradu, isplate...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.