Izvor: Magyar Szó, 24.Feb.2016, 23:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završen je palijativni centar

Gerontološki centar trenutno ima 530 korisnika, ali se ovaj broj uskoro može povećati, jer sa otvaranjem palijativnog centra, u ustanovu može stići dodatnih 60 stanara. Centar je za protekle dve godine napustilo više od sto zaposlenih, prvenstveno zbog teške materijalne situacije, pošto većina radnika zarađuje minimalac u ovoj državnoj ustanovi. Među ovogodišnjim planovima, na prvom mestu je dobijanje licence, saznali smo od direktora Petra Balaževića.

- U protekle dve godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << Gerontološki centar je napustilo 115 zaposlenih. Među njima je samo nekoliko otišlo u penziju, većina je našla bolji posao, a najveći broj njih je bolji posao pronašlo u inostranstvu. Otkaz su dali medicinske sestre, medicinski tehničari i drugo pomoćno osoble, naravno, iz materijalnih razloga, jer treba da se zna da 60 posto zaposlenih u Gerontološkom centru zarađuje minimalac, odnosno između 21 i 22 hiljade dinara, a od tih para se svakako ne može preživeti. Ova radna mesta smo popunili, ali na žalost, od ministarstva, u protekle dve godine, nismo dobili ni jedno jedino odobrenje za prijem nove radne snage, i zbog toga smo morali da prekršimo zakon. Imamo nešto više od deset posto saradnika pod ugovorom, jer smo mislili da je važnije održati kvalitet usluga nego se striktno držati propisa – rekao je direktor u vezi nedostatka radne snage, dodajući i sledeće:

- Prošlog meseca je velike tenzije unutar ustanove izazvala najava da bi mogla da se ukine služba otvorene socijalne zaštite. Lokalna samouprava osigurava plate za 73 naša radnika, i to smo prošle godine uspeli da spasimo, iako je odluka o tome doneta naknadno. Ne zna se da li ćemo u tome uspeti i ove godine, pošto se u junu očekuje novi krug racionalizacije. Nadam se da će društvo prepoznati neophodnost ove usluge koja u ovom gradu postoji tačno 45 godina i za kojom postoji ogromna potreba. Subotica je prva osnovala ovu vrstu usluge i tu su se formirali i prvi gerontološki klubovi. Ovi klubovi imaju ukupno 7 hiljada članova, od kojih, oko dve hiljade, svakodnevno posećuje neki od deset klubova gde ih čeka frizer, pedikir, maser, gde mogu biti u društvu, gde mogu da se hrane, da igraju šah i da za 9 dinara popiju kafu. Na žalost, u nedostatku materijalnih sredstava, ovu mrežu ne možemo razvijati dalje. Kućnu negu koristi više od 800 građana, a bilo bi zaista tragično ukoliko bi se ova usluga ukinula. Naše sestre i naši medicinski tehničari su za mnoge jedini koji im ponekad otvore vrata. Ne postoji mogućnost da se svi smeste u centar. Za program otvorene socijalne zaštite poslednji put smo dobili potrebna sredstva 2013. godine. Tada su ta sredstva iznosila 51 milion dinara, ali je ova suma do danas smanjena na svega 38 miliona. Ovaj novac je dovoljan samo za plate i putne troškove za 73 zaposlena. Sva ostala sredstva mi osiguravamo – objašnjava direktor.

U vezi sa investicijama, rekao je da su prošle godine uspeli ostvariti kapitalne investicije. Zahvaljujući pomoći ministarstva za rad, koja je iznosila 50 miliona dinara, izgrađen palijativni centar.

- Oko zgrade je bilo mnoštvo nesporazuma, zaista smo započeli izgradnju bez građevinske dozvole i pre vremena, ali smo u međuvremenu nabavili svu potrebnu dokumentaciju i zgrada je sada završena. Trenutno je u toku tehnička predaja, a ja sam veoma ponosan na ovu zgradu. Zgrada će uskoro moći da se koristi, a pitanje je samo ko će u njoj raditi. Pitanje je da li će ministarstvo dati dozvole. Centar ima kapacitet za 63 osobe, tako da je potrebno najmanje 5 medicinskih sestara, 10 medicinskih tehničara i pomoćnog osoblja, s tim da se mora uzeti u obzir da će se tu smestiti najteži slučajevi.

Proteklih godina smo imali 11 uspešnih projekata. U Domu za odrasle smo postavili kamere, voda se greje solarnim kolektorima, a prostorije grejemo biomasom. U dva navrata smo uspeli uspešno da konkurišemo za program javnih radova. Zahvaljujući ministarstvu za rad uspeli smo angažovati i domaćice, saradnike seoske službe, a zahvaljujući njima smo uspeli urediti i palijativni centar, a u sve tri naše zgrade smo uspeli izgraditi i ulaz za osobe sa invaliditetom. Od raznih konkursa, tokom prošle godine, uspeli smo da obezbedimo ukupno 75 miliona dinara.

Prioritet ove godine je zadovoljavanje standarda kako bi Gerontološki centar dobio licencu.

- Do maja planiramo još potrebne radove, a prema obećanjima od ministarstva ćemo dobiti između 5 i 6 miliona dinara za preuređenje 5. i 6. sprata, gde trenutno imamo još nekoliko soba sa čak deset kreveta. Ove sobe moramo pregraditi i formirati trokrevetne i četvorokrevetne sobe. Trebamo da se prilagodimo postojećim propisima, da obnovimo kupatila, a u maju možemo započeti proces dobavljanja dozvola – dodao je direktor.

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.