Završen dvanaesti Ethno.com

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Sep.2014, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završen dvanaesti Ethno.com

U Pančevu je večeras završen dvanaesti Internacionalni muzički festival "Ethno.com". U prethodne tri večeri pančevackoj publici predstavili su se muzičari iz Mađarske, Maroka i Srbije. Festival je otvorio pančevački klarinetista Đorđe Đumić, koga je prošle nedelje uhapsila beogradska Policija jer je svirao na ulici.

Prekinutu melodiju započetu na ulici mladi klarinetista Đorđe Đumić nastavio je na bini otvarajući ovogodišnji festival.

Kao sto su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << organizatori i želeli dvanaesti "Ethno.com" doneo je pozitivnu atmosferu. Različitost bendova u umetničkom smislu koji se poigravaju sa tradicijom i inovacijom dokazali su da je upravo muzika umetnost koja spaja, i ruši jezičke i sve druge barijere .

"Na ovom festivalu učestvuju ljudi koji pričaju različite jezike, govore različitim muzičkim jezicima ali se ti jezici savršeno uklapaju u jednu multilingvalno sredstvo komunikacije - kaže Fillip Krumes, umetnički direktor festivala.

Tradicionalnu muziku marokanskih plemena u Pančevo je doneo marokansko-mađarski bend "Chalaban", koji na originalan nacin kombinuju stilove muzike zapadne afrike, džeza i roka .

"Muzika je iz tradicije južno marokanskih plemena odakle i ja potičem. Kao svetski putnik i građanin ovog sveta teme u pesmama su rezultat svakodnevnog života i onoga što svaki čovek proživljava. Tako da pevamo o ljubavi, stalnoj nostalgijiji, sreći ali i egzistencijalnim, materijalnim problemima", objašnjava Said Tichiti vođa grupe "Chalaban"

Drugi put na festivalu, ali već iskusni u nastupima, mladi tamburaški orkestar "Neven" iz pančevačke Muzičke škole "Jovan Bandur",poznatim tradicionalnim banatskim pesmama, još jednom je oduševio publiku.

"Bili smo vrlo aktivni u prethodnom periodu, orkestar se i uvećao malo, došli su i novi članovi, drago mi je da deca vole da sviraju i da su se mnogi našli u ovom orkestru. U svakom slučaju iza nas stoji ogroman rad", kaže Mihajlo Jović, rukovodilac Tamburaškog orkestra "Neven"

 U okviru Ethno. coma održana su i predavanja na kojima se govorilo o "world" muzici.

Ove godine Festival je, pored Grada Pančeva, podržalo i republičko Ministarstvo kulture i pokrajinski Sekretarijat za kulturu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.