Završen 13. Beogradski festival igre

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Apr.2016, 10:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završen 13. Beogradski festival igre

Nastupom kompanije "Tanc Lucern" iz Švajcarske baletskom igraču, koreografu i pedagogu Zoranu Markoviću, sinoć je u "Madlenianumu" završen 13. Beogradski festival igre.

Marković, balet majstor "Tanc Lucerna", šesti laureat priznanja koje se dodeljuje istaknutim umetnicima poreklom iz Srbije sa zavidnom karijerom izgrađenom u inostranstvu, zahvalio je Aji Jung na fantastičnom festivalu i publici što prati njegov rad.

Direktorka Beogradskog festivala igre Aja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Jung rekla je da se nastupom švajcarske kompanije "Tanc Lucern" završavaju 23 dana igre i sreće koju je igra uspela da nam donese.

Ona je navela da već od sutra počinje ozbiljne planove za 14. izdanje festivala, koji je "pozicioniran u sam vrh svetski najrelevatnijih mesta savremenog umetničkog trenutka".

Povodom nagrade, Jung je naglasila da je to priznanje naišlo na pohvale i domaće publike i svetske plesne scene, jer su "igrači danas nomadi, a dobre trrupe uvek broje desetine različitih nacionalnosti što je bogatstvo iskustva, dobrog nadmetanja i vatromet enegije kakvoj je publika i večeras prisustvovala".

Ansambl plesne kompanije "Tanc Lucern" večeras je izveo dva komada - "Zla senka" Kajetana Sota i "Nijanse" Andonisa Foniadakisa, i svojom energičnom i uzbudljivom igrom izazvao gromoglasan aplauz i oduševljenje beogradske publike.

Od 19. marta Beogradski festival igre je pod sloganom "Sreća se igra" ugostio 15 kompanija iz 13 zemalja, sa više od 30 koreografskih postavki.

Publika je imala priliku da vidi izuzetne koreografije priznatih umetnika Markosa Mora, Juvala Pika, Jiržija Kilijana, Vaclava Kuneša, Dimitrisa Papajoana, Jakopa Godanija, Viktora Kihade, Kristjana Ingimarsona, Mejvina Kua i drugih.

Program je obuhvatio produkcije Holandskog plesnog teatra, trupe "La Veronal" iz Barselone, kompanija "420PEOPLE" (Prag), "Complexions" (Njujork), "Frankfurt Drezden", montrealske "RUBBERBANDance" grupe, zatim Kompanije Kristjana Ingimarsona (Kopenhagen), "Zfin Malta" iz Valete, Baleta Rima, Suzan Delal centra iz Tel Aviva, komade Anželina Preljokaža u izvođenju Nacionalne opere i baleta iz Tirane.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.