Završava se dezinsekcija u crkvi Svetog Jurja u Petrovaradinu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jan.2023, 18:39

Završava se dezinsekcija u crkvi Svetog Jurja u Petrovaradinu

Prošle godine počela je restauracija enterijera crkve Svetog Jurja u Petrovaradinu. Ona se nastavlja ove godine, a pre konzervatorskih radova trenutno se završava dezinsekcija.

Prethodnih dana prolaznike u Štrosmajerovoj ulici zabrinulo je obaveštenje o opasnom gasu u crkvi Svetog Jurja. Novosadska Ciklonizacija postavila je obaveštenja pošto je uradila fumigaciju celog objekta, a to uništavanje štetočina proces je koji se uvek radi pre restauracije.

"Od 9 do >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 20 januara naše ekipe iznele su sve predmete koji se mogu u komori uraditi fumigacija. Ovu smo crkvu hermetički zatvorili, pripremili i sve će biti završeno", izjavio je Dario Aćimović, Ciklonizacija Novi Sad.

Restauracija i konzervacija enterijera Crkve Svetog Jurja počela je prošle godine kada su restaurirana dva oltara.

Radovi se izvode u saradanji sa gradskim zavodom i trebalo bi da do 24. u građevinskom smislu bude sanirano zidno slikarstvo", izjavila je Jelena Filipović iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika.

Inače, CrkvaSvetog Jurja najstarija je crkva u Petrovaradinu. Početkom 18. Veka podigli su Isusovci i ona je do danas sačuvana kao jedinstven primer baroka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.