Zaustavi – zaštiti – pomozi’’

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Nov.2018, 15:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Zaustavi – zaštiti – pomozi’’

Više od 260 žena i devojaka koje su pretrpele neki vid seksualnog ili rodno zasnovanog nasilja javilo se u proteklih godinu i po dana Centru za podršku ženama u Kikindi. Zahvaljujući pilot Centru za žrtve seksualnog nasilja u Kikindi, u okviru projekta Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, nekoliko žena koje su se prijavile, dobiće i adekvatnu zaštitu, kao i svu drugu pomoć.

Od osnivanja jednog od sedam Centara za žrtve seksualnog nasilja pre godinu i po dana, u kikindskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << radnoj grupi koja se nalazi u Opštoj bolnici, do sada su četiri žene potražile pomoć i u tim slučajevima čeka se sudski epilog. To je vrlo mali broj prijavljenih žena i devojaka koje su prikupile hrabrost i zatražile pomoć, kako bi nasilnike priveli pravdi, tako da je neophodno što bolje upoznavanje centra sa svim društvenim institucijama.

"Smatram da je mnogo veći broj žrtava seksualnog nasilja nego što je prijavljeno, zato sam mišljenja da treba još raditi na promociji centra I ohrabrivanju žena da nam se jave’’, rekao je dr Stanislav Blažić, rukovodilac Centra za žrtve seksualnog nasilja Kikinda.

"Poruka žrtvama jeste da one nisu same, da je naše društvo stalno uz njih I da brine o njima, a poruka nasilnicima ili potencijalnim nasilnicima jeste da ne mogu ništa da urade, a da prođu nekažnjeno’’, izjavio je dr Mirko Stoisavljević, direktor Opšte bolnice Kikinda.

Projekat "Zaustavi – zaštiti – pomozi’’ realizuje Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, u saradnji sa Centrom za podršku ženama u Kikindi, a podržan je sredstvima Povereničkog fonda Ujedinjenih nacija za podršku akcijama eleminisanja nasilja prema ženama. U okviru projekta osnovano je sedam centara za žrtve seksualnog nasilja u sedam zdravstvenih ustanova.

"Na osnovu našeg iskustva, biće vrlo značajno i za druge tako da mi već imamo veliko interesovanje drugih zemalja koje takođe imaju obavezu da osnuju ovakve centre’’, rekla je Biljana Delić, Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo.

"Ono što takođe smatramo važnim jeste da je stepen svesti i znanja podignut na znatno viši nivo svih profesionalaca koji u skladu sa novim zakonom o sprečavanju nasilja u porodici, imaju obavezu postupanja u svim slučajevima nasilja’’, kazala je Biljana Stepanov, direktorka Centra za podršku ženama Kikinda.

Zahvaljujući projektu, obučeno je više od 1.000 zaposlenih u zdravstvenim ustanovama za postupanje sa žrtvama, a u planu je da obuku završi još 300 polaznika. Takođe, obuku su prošli i zaposleni u pravosuđu, policiji, socijalnim ustanovama i civilnog sektora.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.