Zatvoren 46.Bemus

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Nov.2014, 00:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatvoren 46.Bemus

Mladi ruski pijanista Aleksandar Sinčuk i Simfonijski orkestar RTS sa dirigentom Bojanom Suđićem održali su večeras u prepunoj Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine koncert kojim je zatvoren ovogodišnji 46.Bemus.

Najznačajniji festival umetničke muzike u regionu, ovogodišnji 46. Bemus svečano je otvoren 20.oktobra u Sava centru koncertom slavnog ruskog Državnog akademskog hora Glinka pod dirigentskom upravom Vladislava Černušenka.

Festival je otvoren vrhunskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << umetničkim događajem kakav je bio i večeras na zatvaranju. Nastup izvanrednog, velikog majstora rusko-moskovske pijanističke škole Sinčuka sa Simfonijskim orkestrom RTS i nadahnutim dirigentom Suđićem, sa kojima je odsvirao dva remek dela svetske literature, drugi i treći koncert Rahmanjinova, za dugo su pamćenje.

Jedini srpski ansambl koji u poslednjih deset godina kontinuirano učestvuje na najznačajnijem muzičkom festivalu u Beogradu i to po pravilu na otvaranju ili zatvaranju na početku koncerta izveo je veoma složenu kompoziciju Sergeja Rahmanjinova (1873-1943) simfonijsku poemu "Ostrvo mrtvih" (1909) inspirisanu istoimenom slikom švajcarskog simbolističkog umetnika Arnolda Beklinga.

Ono što se retko dešava i na najvećim koncertnim scenama u svetu, publika 46.Bemusa imala je priliku da doživi na Kolarcu večeras zahvaljujći izvanredno snažnom mladom muzičaru Sinčuku koji je izveo dva Rahmanjinova koncerta, Koncert za klavir i orkestar br. 2 (1900-1901) u kome se prepliću dramatične i lirske deonice i tehnički veoma složen Koncert za klavir i orkestar br. 3.

Odemeren i potpuno posvećen muzici Rahmanjinova, Sinčuk koga svetska kritika ocenjuje kao blistavog, emotivnog, moćnog pijanistu produhovljenog lirizma, u dobrom dijalogu sa orkestrom RTS pokazao je svu snagu čuvene ruske pijanističke škole i lepotu muzike svog sunarodnika Rahmanjinova.

Srpska publika imala je priliku da sluša ovog mladog umetnika sa Filharmonijom mladih Borislav Pašćan pre nekoliko godina kada je njegova karijera bila u usponu. Nakon osvajanja prve nagrade na Međunarodnom takmičenju Sergej Rahmanjinov u Moskvi 2008.godine usledio je nastup u njujorškom Karnegi Holu da bi danas imao koncerte širom Rusije, u Evropi, Izraelu, Maroku i SAD.

Od 2012.godine studira na Tornton školi za muziku Univerziteta Južne Kalifornije u Los Anđelesu u klasi Danijela Polaka, legendarnog američkog pijaniste i lauereata Takmičenja Čajkovski 1958. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.