Zatvara se privremena bolnica na Beogradskom sajmu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jun.2020, 08:59

Zatvara se privremena bolnica na Beogradskom sajmu

Privremena bolnica na Beogradskom sajmu, koju su pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije uredili za prihvat osoba sa lakšim simptomima zaraze korona virusom, od danas je zatvorena za prijem novih pacijenata.

Kako objašnjava koordinator privremene bolnice na Sajmu pukovnik dr Veljko Milić, u toj bolnici smeštena su 103 pacijenta i danas će deo biti prevezen u bolnicu u Mladenovac.

"Prvih 46 pacijenata biće danas prevezeno u Specijalnu bolnicu za interne bolesti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Mladenovcu, dok preostalih 57 čeka rezultate jučerašnjeg testiranja. Ako rezultat bude negativan, sanitetskim vozilima će biti prevezeni na svoje adrese i tamo će 14 dana biti u izolaciji. Ako rezultat bude pozitivan biće i oni prebačeni u bolnicu u Mladenovcu", rekao je pukovnik Milić i istakao da zatvaranje bolnice na Sajmu znači da od danas više nema prijema novih pacijenata u tu bolnicu.

Prema njegovim rečima, prvi pacijenti primljeni su 29. marta u bolnicu na Sajmu. Za sve to vreme, kako je istakao, kompletno osoblje privremene bolnice sačuvalo je svoje zdravlje.

"Niko se od medicinskog osoblja i logističke podrške u okviru bolnice nije razboleo i to je naš izuzetan uspeh", naglasio je pukovnik Milić.

Od kada je pretvoren u privremenu bolnicu, na Beogradskom sajmu bilo je smešteno oko 1.300 kovid pozitivnih pacijenata, a o njima je brinulo 620 zdravstvenih radnika.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije obezbedili su logističke potrebe i spoljnje obezbeđenje privremene bolnice, kao i 3.000 kreveta, dok je medicinska zaštita bila u nadležnosti Ministarstva zdravlja.

Ubuduće teži pacijenti na Karaburmu, lakši u Mladenovac

"Privremena kovid bolnica na Beogradskom sajmu biće zatvorena večeras, a novozaraženi sa blagom kliničkom slikom ili bez ikakvih tegoba ubuduće će biti smešteni u Specijalnoj bolnici za interne bolesti u Mladenovcu", izjavio je državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić.

On je dodao da će pacijenti sa težom kliničkom slikom i na respiratoru biti prebačeni u kovid bolnicu u VMC Karaburma.

Vekić je naveo da će u narednih sedam dana biti zatvorene kovid bolnice KBC Zemun i KBC ''Dragiša Mišović'' odakle će pacijenti na respiratoru i sa težim oblikom infekcije biti prebačeni u bolnicu na Karaburmi.

''Na sličan način biće zatvorene i kovid bolnice po Srbiji, pre svega u Leskovcu, Nišu i Novom Sadu. Biće predodređene ustanove za hospitalizaciju obolelih sa najblažom slikom, a biće ostavljena određena odeljenja u kliničkim centrima u Nišu i Novom Sadu za zbrinjavanje najtežih pacijenata'', rekao je Vekić novinarima ispred privremene kovid bolnice na Beogradskom sajmu iz koje je prvih 16 pacijenata danas oko podne prebačeno u Mladenovac.

Vekić je kazao da će do kraja dana u Specijalnu bolnicu za interne bolesti u Mladenovcu biti prebačeni i ostali oboleli od korona virusa, kojih je ukupno 45, dodajući da se čekaju rezultati od 57 juče testiranih pacijenata.

''Očekujemo da će većina pacijenata, koji su juče testirani, biti negativni, tako da će u toku dana biti pušteni kući, a svi koji su pozitivni biće prebačeni u Mladenovac. Transport svih pacijenata trebalo bi da se završi do kasnih večernjih sati i time zatvori privremena bolnica na Sajmu'', rekao je Vekić.

Upitan za stanje pacijenata koji se prebacuju u Mladenovac, Vekić je rekao da oni imaju blagu kliničku sliku i da se očekuje da će posle drugog negativnog testa vrlo brzo napustiiti i bolnicu u Mladenovcu.

Vekić je naveo i da najnoviji broj novozaraženih, kojih je juče bilo 69, nije zabrinjavajući s obzirom na to da je, kako kaže, testirano više od 5.000 ljudi.

Dodao je da se pokazalo da 99 odsto novootkrivenih slučajeva u poslednje vreme imaju najblažu kliničku sliku i da nemaju tegobe, ali da se izoluju iz preventivnih razloga i kako ne bi širili virus u neposrednom okruženju.

Prvih 16 pacijenata sa Sajma prebačeno u Mladenovac

Prvih 16 pacijenata zaraženih korona virusom prebačeno je danas oko podne iz privremene kovid bolnice na Beogradskom sajmu u Specijalnu bolnicu za interne bolesti u Mladenovcu, a prema rečima direktora te bolnice Gorana Bojovića do kraja dana Sajam će napustiti svi pacijenti.

Bojović je za Tanjug rekao da je od 103 pacijenta, koliko ih je jutros bilo na Sajmu, njih 57 juče testirano i da se čekaju njihovi rezultati.

Kako je naveo, po dosadašnjoj statistici očekuje se da više od 50 pacijenata bude negativno i oni će biti u toku dana biti pušteni kući, a oni koji budu pozitivni biće prevezeni u Mladenovac.

Bojović je rekao da je juče sa direktorom KBC "Dragiša Mišović" Vladom Đukićem i epidemiolozima Gradskog zavoda za javno zdravlje obišao bolnicu u Mladenovcu, naglasivši da ta zdravstvena ustanova ispunjava sve uslove i ima kadrove da bude kovid bolnica.

"Juče smo im poslali zaštitnu opremu iz našeg magacina i lekove, tako da su spremni da prime pacijente", kazao je Bojović.

Dodao je da je oko 1.300 pacijenata prošlo kroz privremenu kovid bolnicu na Sajmu, od kojih je 1.200 izlečeno i pušteno kući, a 60 poslato u druge bolnice.

O pacijentima je brinulo oko 620 lekara i medicinskih sestara i tehničara.

"Niko od medicinskih radnika i drugog pomoćnog osoblja nije bio zaražen. Ovo je veliki uspeh cele države, privremena bolnica koja je vršila nadzor na pozitivnim pacijentima ispunila je svoj zadatak potpunosti", ističe Bojović.

Dodao je da je napravljen plan organizacije da se Sajam u narednih nekoliko dana vrati osnovnoj nameni.

Pripadnici Vojske Srbije biće angažovani dase demontiraju "sobe" za pacijente i iznese 700 kreveta i 700 kaseta, posle čega će Zavod za biocide dezinfikovati kompletan unutrašnji i spoljašnji prostor.

Bojović je zahvalio predsedniku Srbije i predsednici Vlade na angažovanju u borbi protiv korona virusa i dodao da bi bez njihove pomoći, brzog reagovanja ličnih kontakata situacija sigurno bila mnogo teža.

"Mislim da je ovo uspeh svih nas i cele Srbije jer smo pravovremeno reagovali i organizovali se. Na vreme smo dobili zaštitnu opremu, lekove i sve što je neophodno da uspešno obavimo ovaj zadatak", naveo je Bojović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

ZATVORENA PRIVREMENA BOLNICA NA SAJMU: Ostala 103 pacijenta, zaraženi prelaze u Mladenovac

Izvor: Kurir, 04.Jun.2020

Privremena bolnica na Beogradskom sajmu, koju su pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije uredili za prihvat osoba sa lakšim simptomima zaraze korona virusom, od danas je zatvorena za prijem novih pacijenata, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.