Zašto prednjačimo u samoubistvima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Avg.2018, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto prednjačimo u samoubistvima

Prema poslednjim podacima Svetske zdravstvene organizacije, stopa samoubistava u Srbiji viša je od evropskog proseka, a suicidno ponašanje češće je kod adolescenata u odnosu na odrasle osobe.

Samoubistva mladih, između 15. i 24. godine su na drugom mestu smrtnosti u većini zemalja.

Povod za samoubistvo kod adolesenata su obično udruženi problemi i  okidač uglavnom nije izdvojena neprijatna situacija u školi, sa prijateljima, porodicom ili simpatijama, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << smatraju psihijatri. Uz tobiološke predispozicije, psihološke karakteristike poput impulsivnosti i hirovitosti, razlozi su koji navedu na pokušaj samoubistva. Na signale koje upućuju na takvu nameru potrebno je odmah reagovati i na vreme potražiti stručnu pomoć.

"Roditelji koji imaju kvalitetan i dobar odnos sa svojim deteom, obično jako dobro poznaje svoje dete, i može da prepozna šta pripada adolescenciji, a sta ne. Nekada je tesko da prepoznaju, nekada se jave sa nečim sto mi ne definišemo kao problem, koja n zashteva dalji tretman.Neka promena u smislu povlačenja, da izbegavajhu društvo, neuobičajeno ponašanje u smislu koje ne liči na ono koje je predhodilo svemu tome jeste neki alarm i signal da se potraži pomoć", izjavila je za RTV Jasminka Marković dečiji psihijatar.

Trećina poziva za pomoć koje Centar za prevenciju samoubistava Srce dobije su osobe mlađe od 20 godina, koje taj čin ne vide kao cilj, već kao rešenje i odgovor na unutrašnju patnju. Stručna podrška, ali pre svega podrška najbližih ljudi i pažljivo osluškivanje potreba, može biti korak ka rešenju i sprečavanju suicida.

"Ako se postavite kao ja znam kako ću da rešim tvoj problem ili treba da uradiš samo to i to, jednostavno ćete izgubiti poverenje te osobe. Treba da ih tretirate, čak i ako su tako mladi kao odrasle osobe koji su odgovorni za svoj život . Sedite i pokušajte da razgovarate potopuno iskreno i otvoreno bez osudjivanja,  jer morate da pristupite onako kako oni vide sveta, drugačije ga vi vidite, a drugačije oni sa 16 godina", kaže Slavica Ranisavljević Kovačev.

Stručnjaci, takođe naglašavaju da nije istina da oni koji govore da će se ubiti samo žele da privuku pažnju, kako se to obično misli i  takve izjave trebalo bi ozbiljno shvatiti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.