Zaspanka za vojnike premijerno u Novom Sadu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Nov.2018, 21:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Zaspanka za vojnike" premijerno u Novom Sadu

U Srpskom narodnom pozorištu večeras je održana novosadska premijera filma "Zaspanka za vojnike" autora Predraga Antonijevića, po motivima "Srpske trilogije" Stevana Jakovljevića, vojnika u Velikom ratu, koji je zabeležio autentične događaje i sećanja na svoje saborce iz ratnog vihora.

Uoči premijere pokrajinski premijer Igor Mirović rekao da je da je ogromna bila cena kojom je pre tačno 100 godina plaćena sloboda, ali da ništa manja nije bila ni slava kojom su se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tada ovenčali naša vojska i naša zemlja.

"To su oni sinovi Srbije sa kojima je ona, kako je istakao, po ko zna koji put vaskrsla, zaogrnuvši se slavom kakvu nije imala nikada - ni pre, ni posle toga", naveo je Mirović, te podsetio da su pobedom srpske vojske stvoreni uslovi za velike, epohalne političke odluke kakva je bila i odluka o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Kako je rekao, Pokrajinska vlada doprineće osvetljavanju tog dela naše istorije nizom događaja 24. i 25. novembra, kada se i navršava 100 godina od prisajedinjenja.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da je večerašnja projekcija još jedna prilika da se setimo i odamo počast velikim ljudima, našim precima i borcima, koji su za slobodu dali svoje živote i da je ovaj film je omaž svima njima.

"Ovaj film je tu da ne zaboravimo velike junake i našu prošlost", rekao je Vučević.

Zaspanka je, inače, samonikli cvet, za koji predanje kaže da raste na grobovima vojnika i ne treba ga brati, jer kad se ubere teško se održava.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

PREMIJERA U CENTRU "SAVA" Prikazan film "Zaspanka za vojnike" (FOTO)

Izvor: Blic, 02.Nov.2018

Premijera filma "Zaspanka za vojnike" Predraga Antonijevića održana je večeras u Velikoj sali Centra "Sava".

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.