Zarazni optimizam žene sa invaliditetom, psihološkinje Petković

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Dec.2021, 14:14

"Zarazni optimizam žene sa invaliditetom, psihološkinje Petković"

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se danas i obuhvaćen je internacionalnom kampanjom 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama.

Upravo zato sagovornica rubrike Povodom je psihološkinja Tatjana Stojšić Petković, savetenica i saradnica organizacije "Iz kruga Vojvodina", predsednica Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom.

Tatjana i sama ima invaliditet, a intezivno i predano radi sa ženama sa invaliditetom koje imaju iskustvo nasilja. Uvek >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se trudi da u svoj rad unese jednu dozu optimizma.

"Ja (misleći na žene sa invaliditetom uopšte) sam žena koja ima pravo na osmeh, čak i kad je izveštačen. Hajde za početak da glumimo pa ćemo ući vrlo brzo u tu ulogu.

"Osobe sa invaliditetom su višestruko diskriminisane. Žene su tokom korone imale dodatno potrebno da ustaknu svoje nezadovoljstvo time što, bivajući već samim svojim stanjem izolovane, još dodatno izolovone sada bile i zbog virusa korona.

Dok razgovaram sa tim ženama telefonom (psihološko savetovanje putem telefona) ja zatvorim oči crtam i fokusiram se na glas, jer nemam sliku koja bi mi puno toga rekla o ženi.

Na najboljoj fotografiji EU projekta na nedavno završenom konkursu "Žene u fokusu" fotograf Igor Mandić je fotografisao upravo našu sagovornicu. On je rekao da nikad lakše nije radio no za izložbu "Kada je svet stao a one nisu" fotografišući Tatjanu " jer je njen optimizam jednostavan i vidljiv".

Ona smatra da imamo sjajne i vredne ljude samo je malo zabrinuta da će se oni u jednom momentu umoriti i posustati.

"O uspešnom aktivizmu možemo da govorimo kada te žene koje su se suočile sa nasiljem, osete i dobiju podršku sistema" rekla je psihološkinja Petković i dodala, i kada budu u stanju da rade sve ono što rade druge žene koje nemaju problem invalidnosti.

Nasilje je svuda i nešto na šta smo se navikli a ako se naviknemo na nešto što je loše, tu promene nema. Zato moramno da govorimo, da verujemo tim ženama, da razumemo, zaključila je ova sjajna žena s viškom optimizma, za sebe i za druge.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.