Zarađuju prvi novac prodajom igračaka

Izvor: Blic, 08.Sep.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zarađuju prvi novac prodajom igračaka

SOMBOR - Mnogim somborskim mališanima rad na Dečjoj pijaci je prilika da vide kako se zarađuje sopstveni novac. Svake subote okupi se 200 mališana koji po simboličnim cenama prodaju odeću, igračke i knjige. Tokom 10 godina, koliko postoji ova pijaca, kroz nju je prošlo nekoliko hiljada mališana.



Već punih deset godina centralni gradski Trg svetog Trojstva svake je subote, od proleća do jeseni, mesto jedinstvene i zanimljive pijace. Deca, uglavnom mlađeg uzrasta, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prodaju svoju malu odeću, igračke, knjige, diskove i poneku drugu sitnicu koju donesu od kuća. Cene su simbolične, od 10 do 100 dinara. Ponuđene stvari kupuju i deca i odrasli.

- Dolazim redovno na pijacu i prodajem bratovu i svoju odeću koja nam je mala. Nije mi teško da rano ustanem i već pre sedam sati budem na pijaci. Zaradim ovde po nekoliko stotina dinara i onda od tog novca kupim nešto sebi i bratu - kaže osmogodišnji Aleksandar Terzin. Mama Vesna kaže da je Aleksandar prvo na Dečju pijacu dolazio da kupi neku sitnicu za sebe, a kasnije je počeo i sam da prodaje.

- Ja sam donela svoju odeću i gračke. Tu prodajemo, ali se i igramo. Nekada i ja nađem nešto interesantno pa kupim, a nekada i mama nađe nešto zanimljivo pa mi kupi - priča osmogodišnja Maja Zdravković.

- Ustale smo u šest sati da bismo pre sedam bile na pijaci. Prodajemo garderobu i igračke. Jakna kod nas košta 100 dinara, pantalone 40, dečje cipelice 100, a dečje majce samo 20 dinara. Nekada prodamo više, nekada manje, a novac koji zaradimo štedimo da bismo kasnije kupile nešto. Na Dečju pijacu dolazimo četiri godine - pričaju uglas Tea Beretić i Alakdandra Farkaš.

- Prodajem knjige, diskove, igračke. Kod mene ništa nije skupo. Obično zaradim 500 dinara, a to što zaradim štedim pa kasnije koristim za kupovinu igrica i internet sati - objašnjava Nikola Butiganj.

Radna disciplina

Dečiju pjacu, od proleća do jeseni, organizuju svake subote od šest do 11 sati. Da bi to bila prava pijaca gde se zna red, brinu se redari. Svako dete-prodavac dobije svoj podmetač na koji izlaže stvari donete za prodaju. Posle pijace trg gde se subotom okupi 200 malih prodavaca - ostaje uredan i očišćen.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.