Zaposleni traže da ih gazda proglasi viškom

Izvor: Blic, 08.Maj.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaposleni traže da ih gazda proglasi viškom

SUBOTICA - Zaposleni u regionalnom TV centru Subotica "Super TV" danas će pokušati da sa većinskim vlasnikom Željkom Kneževićem postignu konačan dogovor kako bi uspeli što pre da ostvare prava na tržištu rada. Prema rečima Vladimira Antića, predsednika sindikata medijske kuće kojoj je zabranjeno emitovanje programa zbog duga od 30 miliona dinara prema RRA, njihov predlog da se zaposlenima isplate otpremnine Knežević nije prihvatio.

- Posle 45 dana štrajka i našeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << poslednjeg predloga, 4. maja, većinski vlasnik nam je rekao da ne može da nam isplati otpremnine, ali da će nam izaći u susret tako što bi nam do 15. maja isplatio deo zarade za januar i februar, a do 15. juna ostatak februara i doprinose od decembra do aprila, ali uz uslov da potpišemo sporazumni raskid radnog odnosa na inicijativu poslodavca - kaže Antić.

Pošto su se našli pred ultimatumom da prihvate ponuđeno ili da firma ode u stečaj i radnici ostanu bez ičega, četrdeset dvoje zaposlenih je odlučilo da prihvati predlog većinskog vlasnika pod uslovom da se on izmeni, osim u delu koji se odnosi na plate.

- Tražimo da se do 15. juna uplate zaostali porezi i doprinosi, kako bi se radnicima povezao radni staž da bi mogli da ostvare prava na tržištu rada. Naš zahtev je da se do 11. maja donesu rešenja o raskidu radnog odnosa po osnovu viška zaposlenih i da svaki radnik potpiše izjavu da se odriče otpremnine, pod uslovom da se ispune ostali zahtevi - kaže Antić.

Izmenom predloga većinskog vlasnika radnici "Super TV" žele da se osiguraju, jer u slučaju "da ponovo budu izigrani postojećom izjavom moći će da tuže poslodavca".

- Iako nam je Željko Knežević rekao da će "Super TV" najverovatnije otići u stečaj ako program ipak počne da se emituje, mi ćemo biti obezbeđeni i time što će vlasnik morati da nas vrati na posao, a ne da zaposli nove ljude. Prema našoj računici, za plate i doprinose potrebno je četiri i po miliona dinara - kaže Antić.

Popović: Vlasnici misle da su mediji igračka

Milan Popović, predsednik subotičkog Veća Samostalnog sindikata, kaže da za „Super TV" više nema dobrog rešenja, već da radnici samo pokušavaju da pronađu bolji izlaz iz cele situacije.

- Da li će RTVC otići u stečaj o tome mogu da odluče samo vlasnici. Problem je što medije kupuju oni koji nisu upoznati sa tim poslom i misle da je to igračka koja donosi profit - rekao je Popović.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

TV centar pred stečajem

Izvor: Danas, 07.Maj.2009, 21:37

Nakon 45 dana štrajka zaposleni u subotičkoj Super TV, kojoj je pre nekoliko meseci zabranjeno emitovanje programa na dodeljenoj frekvenciji zbog neplaćanja, zatražili su od vlasnika Željka Kneževića da im isplati otpremnine, s obzirom na to da je mogućnost povratka na posao minimalna.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.