Zapalio ženu iz  zavisti

Izvor: Blic, 06.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zapalio ženu iz zavisti

Tridesetpetogodišnja V. K. preživela je pre tri dana strahovito maltretiranje, jer je njen suprug Pavel K., nakon pesničenja, polio benzinom i zapalio. Nasilnik se potom „predomislio", ugasio vatru i pozvao njene roditelje da je odvedu. Sa teškim povredama i opekotinama, V. K. je preneta u bolnicu, gde se lekari binu o njenom psihofizičkom stanju. Samo dan ranije, Marijan P. (25) je pijan pretukao majku koja je, bežeći od nasilnog sina, pala niz stepenice i teško je povređena. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Oba nasilnika su uhapšena, a nakon saslušanja pred istražnim sudijom i pritvorena. Obojici se, pored nasilja u porodici, stavlja na teret i nanošenje teških povreda, delo za koje je propisana kazna do 10 godina zatvora.

Nedelju dana pre no što ju je zapalio, Pavel K. je svoju suprugu bacio na šporet. To je bilo samo jedno u nizu zlostavljanja koje je, kako se otkrilo, nesrećna žena trpela mesecima. Prema rečima stručnjaka, zlostavljanja je „ciklus" koji se, na nesreću, završi tek nakon što se žrtva neretko nađe na samoj ivici smrti. Prema nezvaničnim podacima, u Novom Sadu je ove godine pokrenuto preko 50 postupaka zbog nasilja u porodici, a u 90 odsto slučajeva nasilje je uvek fizičke prirode, mada svakom prethodi i verbalno maltretiranje.

- Fenomen „Štokholmskog sindroma", odnosno prilagođavanja na nasilje je karakterističan za dugogodišnje trpljenje maltretiranja. Zbog straha za sopstveni život, nemogućnosti bekstva, kao i društvene izolacije, žrtva nasilja počinje da vrednuje i najsitnije nežnosti koje nasilnik ponekad iskaže - objasnila je Olivera Pejak - Prokeš, sudija novosadskog suda, specijalizovana za porodično nasilje.

Mada stručnjaci tvrde da nasilje u porodici nije u porastu, već je samo postalo transparentnije, podaci su alarmantni: samo prošle godine policija je u Južnobačkom okrugu intervenisala u 1.643 slučaja nasilja u porodici. U najvećem broju slučajeva žrtve žene. Motivi su uglavnom patološka ljubomora supružnika „podgrejana" alkoholom, ali je fizičko nasilje sve češći epilog bračnih razmirica.

Frustracije spolja iskaljuju u kući

- Nije problem ljubomora, nje je uvek bilo. Zabrinjavajuća je količina agresije u ljudima, za koju verujem da je posledica frustracija kojima smo svakodnevno izloženi poslednjih par godina. U nekim slučajevima, frustracije se generišu upravo u porodici, jer od najbližih najviše i očekujemo. S obzirom na to da većina ljudi na njih ne reaguje u spoljnom svetu, one često kulminiraju upravo u porodici - tvrdi psiholog Vladan Beara. Međutim, i pored stručnosti i dugotrajnog iskustva, on nije mogao da pronađe logično objašnjenje za navedene slučajeve monstruoznosti pojedinih porodičnih ljudi.

Siledžija iseljen iz stana

Nasilnik, koji je supruzi zbog patološke ljubomore lomio prste pred trogodišnjim detetom, sudski je iseljen iz stana i zabranjeno mu je da uznemirava žrtvu koja je, zbog svoje javne profesije i stida, nasilje trpela i krila godinama. Kulminacija zlostavljanja, kao i momenat kada je žrtva odlučila da prijavi nasilnika, odigrali su se nakon što ju je pobesneli suprug do te mere gušio da je skoro ostala bez svesti. Razlog za davljenje nasilnik je pred sudom pravdao besom koji je kod njega izazvala kazna za pogrešno parkiranje koju je dobila njegova žena.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.