Zakoni o saobraćaju dobili podršku i dela opozicije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jul.2015, 08:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakoni o saobraćaju dobili podršku i dela opozicije

Poslanici vladajuće većine u Skupštini Srbije podržali su danas predložene zakone o prevozu putnika i robe u drumskom saobraćaju, ističući da će uticati na smanjenje sive ekonomije i omogućiti efikasniji i bezbedniiji transport, dok deo opozicije smatra da zakoni nisu sasvim precizni, a deo najavljuje podršku.

Poslanici su završili raspravu o predlozima zakona o prevozu tereta u drumskom saobraćaju i o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, a u nastavku sednice treba >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da razmotre i Predlog zakona o udžbenicima.

U raspravi o prevozu u drumskom saobraćaju, poslanici SNS rekli su da su zakona iz oblasti drumskog saobraćaja uređeni na kvalitetan i sistematičan način, kao i da je dobro da se i u međunarodnom i domaćem transportu uvode licence, odnosno što će jasno biti definisana potrebna dokumentacija za njihovo dobijanje.

Poslanica SNS Irena Aleksić rekla je da je donošenja ova dva zakona veoma važno, jer će se zahvaljući njima domaće zakonodavstvo uskladiti sa zakonodavstvom EU i što će uticati na smanjenje nezakonitog obavljanjnja prevoza i sive ekonomije.

Prema njenim rečima, zakoni će uvesti discplinu i dati precizna rešenja šta sve treba ispuniti da bi se neko bavio tom delatnošću kako bi se "prekinuo začarani krug nelegalnog poslovanja".

Poslanik SPO Mirko Čikiriz, najavljući podršku zakonu, rekao je da predložena rešenja predstavljaju pošteno uređenje te oblasti jer omogućavaju poštenu tržišnu utakmicu i borbu protiv onih koji su se na nelagaln način bavili ovom vrstom prevoza.

"Niko neće moći da obavlja prevoz bez dobijanja odgovarajućih dozvola, inspekcijski nadzor se pojačava", kaže Čikirz, navodeći da su se do sada bili kažnjeni oni prevoznici koji su legalno radili i izmirivali svoje obaveze u odnosu na one koji su se bavili sivom ekonomijom zbog čega je država gubila ogromne prihode.

Čikiriz je rekao da je dobro rešenje što lokalne samouprave više neće imati ovlašćenje da menjaju ili ukidaju određena autobuska stajališta zbog ekonomske neisplativnosti te linije za prevoznika.

Jovan Marković iz DS pohvalio je sve koji su radili na izradi ova dva zakona ističući da oni imaju dobru formu u cilju što kvalitetnijeg rešavanja problema, ali i naveo da je ta srank dala predloge kako bi rešenja u zakonu bila bolja, od kojih se jedan deo odnosi na licence za prevoz, odnosno deo koji se odnosi na nasledna prava.

Zamenik šefa posalničke grupe SDS Aleksandar Senić rekao je da postoji dosta nepreciznosti i odredbi koje otežavaju poslovanje, navodeći da je ta stranka podnela skoro 30 amandmana i u zavisnosti od njihovog prihvatanja opredeliće se kako će glasati za zakon.

Senić je rekao da je ono što je najviše sporno što se određene nadležnosti prebacuju Privrednoj komori Srbije, a da bi bilo bolje da te poslove kontroliše nadležno ministarstvo jer se, kako je dodao, na ovaj način postavlja pitanje da li se prevoz obezbeđuje u skladu sa potrebama građana ili privrednika.

Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović rekla je da je PKS oduvek imala takva prava, samo su joj bila oduzeta.

Podršku zakonu najavio je i poslanik opozicione Nove stranke Zoran Živković.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, koja je te zakone obrazložila u parlamentu, rekla je da će oni omogućiti još bolju konkurenciju transportnih preduzeća i zaštitu putnika.

Ona je kazala da je predviđeno da vozila u saobraćaju ne budu starija od 23 godine čime će se iz saobraćaja isključiti 23 odsto vozila koja će zbog starosti biti onemogućeno da obavljaju prevoz.

Mihajlović je rekla da je cilj da se učini sve da vozila budu bezbedna i neće moći da dobiju dozvolu ako ne prođu tehnički pregled, navodeći da nema naslednih prava kod dozvola i licenci, odnosno da su one neprenosive.

Ministarka je navela i da od 9.000 inspekcijskih pregleda, utvrđeno da je 57 odsto bilo nelegalnih prevoza putnika što govori u prilog tome kolika je siva ekonomija u toj oblasti.

Poslanici o poljoprivrednom zemljištu, pomoru ribe...

Poslanici su u nastavku sednice postavljali pitanja nadležnima, pa su se tako interesovali o zakupu poljoprivrednog zemljišta, kvalitetu vode za piće, pomoru ribe u Bačkoj Topoli, savetovalištima za dijabetes, pruzi u Nišu, kao i nepravilnostima u radu Opštine Prokuplje u vreme vlasti DS.

U delu sednice skupštine za postavljanje pitanja, poslanica LSV Olena Papuga rekla je da građani Bačke Topole i Malog Iđoša imaju višegodišnji veliki problem smrada iz kafilerije u okviru preduzeća AIK Bačka Topola i zatražila od nadležnih da ih zaštite.

"Građani Bačke Topole su više puta pisali peticije i tužbe, ali niko od nadležnih nije im pomogao", rekla je Papuga navodeći da se zagađujuće materije i gasovi neprijatnog mirisa šire 10 kilometara u prečniku.

Papuga je takođe Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine pitala o pomoru ribe u akumulacionom jezeru Krivaja u Bačkoj Topoli koji se dogodio za vikend, navodeći da je reč oko 10.000 komada smuđa od kojih su mnogi izbačeni na obalu.

Ona je pitala da li će biti urađene analize kako bi se utvrdio uzrok pomora ribe i da li postoji zagađivač.

Poslanik SDPS Ivan Bauer SDPS pitao je Ministarstvo poljoprivrede zašto se često događaja da se poljoprivredno zemljište u državnom vlasništvu daje u zakup na godinu ili tri godine, kada je zakonom predviđeno i do 20 godina.

Bauer je naveo da su mu poljoprivrednici sa kojima je razgovarao rekli da se često dešava da se ugovori o zakupu potpisuju i sa po šest meseci zakašnjenja, što im stvara velike probleme, jer ne znaju da li da kultivišu zemljište kada im je istekao ugovor, a novi nije potpisan.

Poslanik Zajedno za Srbiju Blagoje Bradić pitao je premijera Aleksandra Vučića o, kako je naveo, višedecenijskom problemu u Nišu.

On je naveo da u tom gradu postoji 17 pružnih prelaza od koji čak sedam nije obezbeđeno i upitao šta je sa konkursom za sredstva namenjena izmeštanju pruge iz centra grada.

Poslanica DS Gordana Čomić pitala je ministra zdravlja Zlatibora Lončara koliko ukupno i u koliko opština postoji savetovališta za dijabetes, a Lončara i ministarsku poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežanu Bogosavljević Bošković o kvalitetu vode za piće u Srbiji.

Navodeći da se akcedentima u izvorištima niko ne bavi, Čomić je pitala o iznosima novca neophodnog za analize pri akcedentima, kao i gde su ikada obavljene analize vode za piće.

Poslanik SNS Darko Laketić pitao je ministre policije i pravde Nebojšu Stefanovića i Nikolu Selakovića da li je moguće efikasno i temeljno ispitati zakonitost postupanja odgovornih u Opštini Prokuplje kod ugovaranja poslova Preduzeća za puteve Niš.

Laketić navodi da su dugovanja opštine Prokuplje više od dva opštinska budžeta, odnosno više od dve milijarde dinara, kao i da su ta dugovanja nastala od 2006. do 2012. godine za vreme vlasti DS u tom gradu.

Tako se, naveo je on, dug koji je napravila neodgovorna vlast DS godinama uvećavao, ali je sada Opština uspela da servisa tekuće obaveze i u toku je i realizacija nekih infrastrukturnih projekata.

Pošto su postavili pitanja, poslanici su počeli raspravu o predloženim zakonima o prevozu tereta u drumskom saobraćaju i o prevozu putnika u drumskom saobraćaju.

Na dnevnom redu sednice je i Predlog zakona o udžbenicima, kao i izmene zakona o visokom obrazovanju i o osnovama sistema obrazovanja.

Poslanici su juče, kada je počela nova vanredna sednica, razmotrili devet zakona, među kojima i Predlog zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Poslanici o drumskom saobraćaju

Izvor: RTS, 28.Jul.2015

Skupština Srbije razmatra predloge zakona o prevozu tereta i putnika u drumskom saobraćaju. . 14.15 - Poslanici pohvalno o zakonima o drumskom saobraćaju..11.30 - Ministarka Zorana Mihajlović obrazlaže predložene zakone...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.