Zaključi sa naučno-stručnog skupa Melioracije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Dec.2022, 16:21

Zaključi sa naučno-stručnog skupa "Melioracije"

Zaključci sa naučno-stručnog skupa "Melioracije - identifikacija ključnih problema vodoprivrede u AP Vojvodini"

Učešće na brojnim međunarodnim projektima iz poziva Horizon Europe, Erasmus+, IPA i dr., doprinelo je u velikoj meri trasferu znanja i tehnologija (vredne opreme); omogućilo saradnju i razmenu iskustava sa stručnjacima iz oblasti vodoprivrede iz regiona, ali i iz eminentnih evropskih istraživačkih institucija. Realizacijom ovih projekata, Departman za Uređenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << voda je došao u posed vredne opreme (2 bespilotne letelice, multispektralne kamere, GPS prijemnik, softveri za obradu satelitskih i snimaka bespilotne letelice...).

Transfer znanja

Kroz radionice, predviđene u okviru pomenutih projekata, prenošena su znanja i iskustva našim vodoprivrednim organizacijama i lokalnim samoupravama, te su time podignuti kapaciteti upravljača vodnih područja.

Obrazovna delatnost

Obrazovanje novih stručnjaka iz oblasti vodoprivrede predstavlja osnovnu delatnost Departmana za Uređenje voda. Sa tradicijom dugom pet decenija, Departman je profilisao više stotina diplomiranih inženjera poljoprivrede, magistara, mastera i doktora nauka.

Prisutne klimatske promene i posledice koje one sobom nose, a ogledaju se u značajnoj meri bilo u višku vode - poplavama ili manjku vode - sušama, predstavljaju izazov sa kojim se vodoprivreda i poljoprivreda suočavaju. Ipak u praksi je evidentan manjak školovanih stručnjaka iz ove oblasti u našoj zemlji. Stoga, preporuka je da se intenzivira promovisanje studijskog programa Uređenje, korišćenje i zaštita voda. Jedna od mera kojom bi se doprinelo privlačenju novih studenata može biti podsticanje i stipendiranje darovitih studenata od strane lokalnih samouprava, vodoprivrednih preduzeća i ostalih institucija koje imaju potrebu za stručnjacima ovog profila.

Pitanje kvaliteta vode za navodnjavanje

Nakon diskusije učesnika skupa stiče se utisak da po pitanju kontrole kvaliteta upotrebljivosti vode za navodnjavanje postoje mnoga otvorena pitanja. Na primer, nedorečeno je koliko puta tokom godine treba vršiti analize; koje parametre uzeti u obzir i koje klasifikacije treba konsultovati pri ocenjivanju upotrebljavati vode za navodnjavanje. Sa zakonskog aspekta, za grubu ocenu pogodnosti vode za navodnjavanje u Republici Srbiji se koriste Uredba o graničnim vrednostima zagađujućih materija u površinskim i podzemnim vodama i sedimentu i rokovima za njihovo dostizanje. Ova Uredba može se koristiti samo kao okvirni pokazatelj upotrebljivosti voda za navodnjavanje, jer pokazatelji koje ona koristi nisu od presudnog značaja za eventualne negativne efekte na navodnjavano zemljište, gajene kulture i korišćenu opremu. Svi učesnici su se složili da bi bilo neophodno da se prilikom podizanja novih sistema za navodnjavanje zahteva analiza vode koja bi se koristila pri eksploataciji sistema. Pored toga, istaknuto je da bi obavezu korisnika u vezi sa kontrolom kvaliteta vode za navodnjavanje trebalo ugraditi u zakonodavni okvir, makar na nivou pokrajine.

Problemi stručnjaka na terenu

Prilikom izlaganja, kao i tokom diskusije, izneti su problemi sa kojima se susreću stručnjaci iz oblasti vodoprivrede. Kao jedan od čestih problema, ističe se očuvanje odbrambenih nasipa, kako od prirodnih, tako i od antropogenih uticaja. Takođe, identifikovani su i problemi koji se javljaju pri projektovanju, izvođenju i eksploataciji sistema za navodnjavanje, ali i prilikom eksploatacije već postojećih sistema za odvodnjavanje.

Kontinuitet saradnje sa privredom

Zaposleni u privredi, bilo da se radi o vodoprivrednim preduzećima ili privatnim kompanijama, istakli su da su na studijama dobili osnovna znanja, koja su u praksi nadograđivali. Takođe, napomenuli su brz razvoj IT tehnologija i njihove primene u poljoprivredi stvara neophodnost da se konstantno vrši transfer znanja iz nauke u praksu, te da bi tom segmentu Departman za Uređenje voda trebalo da posvećuje kontinuirano pažnju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.