Zahvaljujući novoj angio sali u KCV-u, radiolozi će i lečiti ljude

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Nov.2018, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zahvaljujući novoj angio sali u KCV-u, radiolozi će i lečiti ljude

Na Odeljenju urgentne interventne radiologije u Urgentnom centru Kliničkog centra Vojvodine radi tim od sedam ljudi. Njih predvodi dežurni radiolog i oni dnevno pregledaju 100 pacijenata. Pored dijagnostike, zahvaljujući novoj angio sali, radiolozi će moći i da leče ljude, saopšteno nam je u toj zdravstvenoj instituciji.

Postavljanje precizne dijagnoze izuzetno je važno kako bismo pravovremeno zbrinuli životno ugrožene pacijente, kaže interventni radiolog Dejan Jovanović.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
"Osim ove sale koja je kruna urgentne radiologije, mi raspolažemo i jednim CT aparatom, uskoro bismo trebali da dobijemo još jedan, imamo dva ultrazvučna aparata koja se stalno koriste , imamo dva rentgenska aparata koja stalno koristimo", ističe dr Dejan Jovanović, načenik Odeljenja urgentne interventne radiologije, Urgentni centar KCV.

U angio sali, pored lečenja posledica moždanog udara, mogu da se rade i procedure na finim krvnim sudovima mozga, kroz male otvore na koži bez otvaranja glave, kako bi se sprečilo pucanje proširenog krvnog suda, takozvane aneurizme, kao i druge intervencije u oblasti urgentne radiologije.

Prof. dr Viktor Til, upravnic Centra za radiologiju kaže:

"Sve one procedure na krvnim sudovima koje se ne rade u Kamenici radiće se ovde. To su sve procedure na velikim magistralnim krvnim sudovima kao što je trbušna aorta, grudna aorta, bubrežne arterije, arterije ruku i nogu.

Doc. dr Dragan Nikolić, upravnik Urgentnog centra napominje:

"Ova sala je koncipirana da se na njoj mogu izvesti i hirurški zahvati. Kod jednog pacijenta možemo napraviti i kombinaciju dve procedure interventne radiološke, ili hirurške ili obe odjednom, dakle – nešto što bi na Zapadu nazvali hibridnom salom."

Opremu za angio salu vrednu više od sedamdeset miliona dinara obezbedila je Pokrajinska vlada.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.