Zahvaljujući maskama sprečeno 78.000 slučajeva zaraze

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jun.2020, 06:02

Zahvaljujući maskama sprečeno 78.000 slučajeva zaraze

U Italiji je zbog višenedeljnog korišćenja zaštitnih maski tokom pandemije virusa kovid-19 sprečeno 78.000 slučajeva zaraze, pokazala je američka studija koju je predvodio nobelovac Mario Molina.

Rezultati istraživanja Univerziteta Kalifornija u San Dijegu, za period od 6. aprila do 9. maja, uticali su na odluku vlasti italijanskog regiona Lombardija, najteže pogođenog regiona Italije korona virusom, da produže mere koje predviđaju obavezu korišćenja zaštitne maske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << do kraja juna.

Studija objavljena u časopisu Američke akademije nauka pokazala je da je prenos virusa u vazduhu glavni način širenja bolesti, prenela je agencija Ansa.

Ističe se da je korišćenjem maski značajno sprečen broj novih slučajeva u perodu od 6. aprila do 9. maja u Italiji 78.000, a u gradu Njujorku 66.000 od 17. aprila do 9. maja.

Stručnjaci preporučuju kombinovane strategije u borbi protiv korona virusa - korišćenje maske, društveno distanciranje, karantin i praćenje kontakta.

Nakon objavljenih rezultata naučnog istraživanja predsednik Lombardije Atilio Fontana saopštio je da će stanovnici tog italijanskog regiona biti u obavezi da koriste maske do 30. juna.

"Teška odluka, ali je potkrepljena naučnim dokazima i američkom studijom koju je predvodio dobitnik Nobelove nagrade za hemiju Mario Molina sa Univerziteta Kalifornija", izjavio je regionalni lider, piše Korijere dela sera.

Italija je sa više od 34.000 umrlih od posledica virusa kovid-19 jedna od najteže pogođenih zemalja pandemijom, a skoro polovina od ukupnog broja žrtava u toj državi zabeležena je u Lombardiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.