Zaharčenko: Masovne grobnice kod Donjecka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Sep.2014, 14:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaharčenko: Masovne grobnice kod Donjecka

Premijer samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Aleksandar Zaharčenko izjavio je danas da je blizu 40 beživotnih tela civila pronađeno u tri masovne grobnice kod Donjecka.

"Pronalazimo još grobnica, tačan broj masovnih grobnica još nije poznat. U njima su civili, zarobljeni ustanici i ukrajinski vojnici", rekao je Zaharčenko za radio RSN (Ruska služba vesti).

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) je saopštila da je "vojna policija" DNR >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << obavestila Specijalnu monitoring misiju (SMM) da su pronađene tri neobeležene grobnice, dve kod rudnika uglja "Komunar" kod sela Nižnjaja Krinka (34 kilometara severoistočno od Donjecka), a treća u samom selu.

Članovi misije OEBS pronašli su na dve lokacije, udaljene 50 metara jedna od druge, po dva beživotna tela u fazi raspadanja.

Takođe, kod puta za Nižnjuju Krinku uočena je hrpa zemlje koja podseća na grobnicu, na kojoj je bila oznaka na ruskom jeziku sa imenima i u jednom slučaju inicijalima pet osoba sa mogućim datumom njihove smrti, 27. avgust ove godine, saopštio je OEBS.

Predstavnici proruskih snaga smatraju da su civile ubili pripadnici Nacionalne garde, budući da su se pripadnici ukrajinskih snaga nalazili u Nižnjoj Krinki od aprila ove godine, a donjecki ustanici su selo zauzeli 21. septembra, što u Kijevu poriču, navodi agencija RIA Novosti.

Pavel Strikov, načelnik policije grada Makejevka - kom administrativno pripada navedeno selo, rekao je za RIA Novosti da je makejevska policija spremna da garantuje bezbednost međunarodnim ekspertima, ukoliko stignu na mesto na kom su pronađene masovne grobnice.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.